Ако народът реши, смъртното наказание ще се върне в Турция, заяви Ердоган (ВИДЕО)

2612
Ако народът реши, смъртното наказание ще се върне в Турция, заяви Ердоган (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

"Тази вечер слагаме запетая на бденията в защита на демокрацията, в сряда ще сложим точката", обяви изненадващо турският президент Реджеп Ердоган пред близо 5-милионния митинг снощи в Истанбул.

Темата за връщането на смъртното наказание отново бе анонсирана като желание на народа – ако такава е волята му, смятам, че политическите сили ще се съобразят с това, заяви Ердоган. Щом в САЩ, Япония и Китай има смъртно наказание, а в Турция имаше до 1984 г. и после беше отменено, какво пречи, ако народът реши то да бъде върнато, партиите ще се подчинят на волята му, посочи той, съобщи БГНЕС.

Референдум може да реши въпроса за смъртното наказание в Турция

Въпросът за връщането на смъртното наказание в Турция може да бъде разгледан на референдум. Това заяви външният министър на страната ...

Грандиозният митинг в неделната вечер в района Йеникапъ край Босфора беше планиран като заключителен за всекидневните масови демонстрации, последвали проваления опит за преврат от 15 юли. Към финала на дългата си реч обаче президентът даде възможност подобни вечерни митинги да се провеждат още три дни и дори попита гъстото човешко множество дали това ще му бъде удобно. Преди това той описа в подробности преживелиците си от паметната нощ на метежа, които му се стоварили докато бе на почивка в хотел в Мармарис.

Ердоган заклейми извършителите на престъпното деяние, подчерта липсата дори на минимална разлика между тях и терористите от ПКК и ДАЕШ (групировката "Ислямска държава", бел.ред.), акцентира върху спонтанната и единна народна воля да защити страната си, и намекна, че всички са наясно на кого би била поднесена „на тепсия“ хилядолетната география на Турция, ако метежът бе успял.

Той не пропусна да подчертае, че както в нощта на 15 юли, така и тази вечер на мегамитинга и народът, и политическите лидери са рамо до рамо и ръка за ръка под едно знаме, и че това е ярък израз на националното единение на турците, кюрдите, лазите (потомци на югозападни кавказци и североизточни анадолци) и арабите, които заедно се вдигнаха срещу танковете и оръжията на бунтовниците.

В дългата си реч президентът подчерта, че организаторът, виновниците, участниците и поддръжниците на опита за преврат ще получат най-тежкото възмездие и изрази увереност, че където по света има турчин, сърцето му бие за турския народ.

Според Славчо Велков ни очаква нова вълна мигранти, ако Турция върне смъртното наказание (ВИДЕО)

Учени, финансисти, полицаи, лекари и всички образовани хора в Турция ще потърсят свободата и сигурността зад граница, ако в южната ни с...

„Исках конферентна видеовръзка с митинг в подкрепа на демокрацията ни в Германия – не ми разрешиха. Къде тук е демокрацията? Обаче за кюрдските сепаратисти може. Нека да са наясно (в Германия) бъдещето им няма да е според очакванията, ще ги удари бумеранг, нека да хранят терористите, те утре с тях ще се сблъскат“, коментира Ердоган личното си разочарование.

Аллах да даде милост за убитите ни братя 172 цивилни, 63 полицаи и 5 войници, общо 240 мъченици, Всевишният да даде бързо изцеление на 2 195 ранени, отправи молитва турският държавен глава.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com