Анкара се прицели в германските фондации в Турция

4511
Анкара се прицели в германските фондации в Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Заплахи за прекратяване на споразумението за бежанците, арестуването на кореспондента на Die Welt Дениз Юджел, нацистки обиди: списъкът от проблеми, които се натрупаха върху отношенията между Берлин и Анкара през последната година, е дълъг. Сега турските власти взимат на прицел германските фондации, развиващи дейност на територията на страната, пише изданието "Focus".

Безбройните арести и уволнения в периода след неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г. засегнаха не само турските граждани, но и чужденците. Феликс Шмид, директор на истанбулския клон на свързаната с Германската социалдемократическа партия фондация "Фридрих Еберт", знае твърде добре това.

Анкара дава 1,2 млн. евро за ареста на поддръжник на Гюлен

Министерството на вътрешните работи в Анкара обяви награда от 4 млн. турски лири (1,2 млн. евро) за информация, която доведе до ареста ...

"След неуспешния преврат условията на труд за нас тук се влошават отчетливо", отбелязва Шмид в телефонно изявление за изданието, след което допълва: "Сигурен съм, че в този момент разговорът ни се подслушва".

Проблемите на фондацията в Истанбул са се задълбочили от месец март насам. Тогава проправителственият вестник Yeni Akit публикува статия, в която германските фондации в Турция бяха са описани като "подла змия". "И фондация "Фридрих Еберт" е уж главата на тази змия", обяснява директорът й.

Шмид е озадачен от обвинението, което проправителственият вестник отправя към фондацията, а именно, че тя е инструмент на тайните служби, чрез който да бъде нанесена вреда на Турция. "Били сме контакт за терористични групировки, както и на движенията на Гюлен и ПКК", обяснява Шмид. Обвиненията ескалират, когато най-накрая се намесват и потребителите на социални мрежи. Фондацията е получила стотици съобщения, преливащи от омраза. "Когато публикуваха нашия точен адрес, станахме малко изнервени. Имаше призиви за насилие срещу нас - да бъдат изпратени няколко групи, за да ни "изчистят", разказва Шмид, пише още ИА "Фокус".

Директорът на "Фридрих Еберт" се опитва да запази спокойствие. Неговите притеснения са многопластови. Драматичните промени в последните месеци са превърнали Турция в "разделена страна", казва Шмид. "Преодоляването на този разкол е много трудна задача", признава германецът, припомняйки, че сближаването между Изтока и Запада е една от основните задачи на германските фондации в Турция. За хора като Феликс Шмид тази задача сега се превръща в много по-трудна за изпълнение.

Actualno.com припомня, че след неуспешния опит за преврат от нощта на 16 юли 2016 г. в Турция настъпиха цялостни реформи в обществено-политическия живот н астраната.

Прокуратурата в Истанбул разследва за тероризъм над 1000 съдии и прокурори, както и 70 областни и околийски управители

Главната републиканска прокуратура в Истанбул води разследване срещу общо 1004 съдии и прокурори, както и 68 валии и каймаками (областн...

Според някои източници бунтът е организиран от светски ориентирани офицери от състава на турските въоръжени сили, несъгласни с противоречащата на принципите на кемализма политика на ислямизация, провеждана от Реджеп Ердоган.

Според властите в страната опитът е организиран от привърженици на живеещият в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, а в подготовката му участват и агенти от ЦРУ. В тази връзка десетки хиляди от привържениците на Гюлен, който е бивш наставник на Ердоган, са подложени на масови репресии, а в страната е обявено извънредно положение.

Съгласно друга конспиративна теория самият Ердоган е манипулирал събитията около опита за преврат, като с помощта на тайните служби е инициирал подготовката и е контролирал провала му, за да може след това да се разправи безнаказано с политическите си противници и да бетонира властта си.

До края на 2016 година арестуваните след опита за преврат надхвърлят 100 000 души, сред тях са военни (основно генерали), полицаи, съдии, журналисти, учители, представители на интелигенцията. Закрити са над 550 институции и благотворителни организации, както и над 150 медии, основно опозиционни радиостанции, телевизии и вестници, както и такива, собственост на Гюлен.

Според поверителен доклад на разузнавателен отдел на Европейската комисия опитът за преврат в Турция не е бил организиран от Гюлен, а чистките, последвали събитията, са били отдавна планирани.

ЕС и Турция приеха 12-месечна програма за възстановяване на отношенията

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз е дал на Турция нова 12-месечна програма за възстановяване на отношенията, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com