Австрийски тийнейджърки избягали при джихадистите, но вече искат у дома

53207
Австрийски тийнейджърки избягали при джихадистите, но вече искат у дома

Две австрийски тийнейджърки, които заминали за Сирия, за да създадат връзки с джихадисти от "Ислямска държава", са бременни и съобщили на семействата си, че вече искат да се върнат у дома, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от БГНЕС.

17-годишната Самра Кесинович и 15-годишната Сабина Селимович избягаха в град Рака, централна Сирия. Те се омъжили за чуждестранни бойци в града и забременели. Но стриктният начин на живот по правилата на исляма в града не се оказали по вкуса на момичетата и сега те искат да се върнат в Европа.

Двете се свързали с близките си и им казали, че не искат да живеят с джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Но също така смятали, че не могат да избягат от нежелания си нов живот, защото твърде много хора ги свързват с ИДИЛ.

Австрийски официални представители съобщиха, че момичетата обсъждали връщането си у дома, но законите в страната блокирали завръщането им. "Основният проблем е свързан със завръщането на хора в Австрия. Веднъж напуснали, завръщането е почти невъзможно", заяви говорител на австрийското вътрешно министерство.

Кесинович и Селимович израснали в свободна Виена, а сега са ограничени от ислямските правила. Като жени те не могат да говорят с когото си поискат, да изразяват свободно мнение или да носят оскъдни дрехи. Тези стриктни правила започнали да ги дразнят и ги накарали да променят мнението си в контраст с писмата, които оставили на родителите си, когато избягали през април. "Не ни търсете, ще служим на Аллах и ще умрем за него", гласяли те.

Първоначално момичетата качвали в акаунтите си в социалните мрежи снимки, показващи големия им ентусиазъм към живота в Сирия. Те публикували свои фотоси с автомати, облечени в черни бурки от глава до пети и заявили, че се наслаждават на авантюрата.

Смята се, че двете момичета са заминали за Турция, след което са пресекли границата със Сирия. Те се радикализирали, след като посетили местна джамия във Виена и чели за джихада в интернет.

Десетки джихадисти се вливат в редиците на "Ислямска държава" в Кобане

"Ислямска държава" изпраща многобройни подкрепления към сирийския кюрдски град Кобане, който се опитва да превземе от близо месец, ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com