Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чомски: САЩ стоят зад "Ислямска държава"

13 октомври 2014, 10:45 часа • 40694 прочитания

САЩ стоят зад "Ислямска държава", заяви един от най-видните хуманисти, общественици и философи в света Ноам Чомски. По думите му "Ислямска държава" е истински съвременен Франкенщайн, създаден не от друг, а от САЩ.

Чомски визира естествените политически процеси, довели до възникването на "Ислямска държава".

Появата на ИД и общото разпространението на радикалния джихадизъм е много естествен резултат от чука, който Вашингтон размаха над крехкото общество на Ирак, което едва оцелява след убийствените санкции на САЩ и Великобритания. Те бяха толкова непосилни, че двамата уважавани международни дипломати подадоха оставка в знак на протест, заявявайки, че санкциите са „геноцид" за иракското общество, смята Чомски.

Потвърждение на теорията му дава и бившият оперативен анализатор на ЦРУ Греъм Фулър. Той заяви, че САЩ са един от основните създатели на "Ислямска държава".

"Съединените щати не планираха създаването на "Ислямска държава", но техните разрушителни интервенции в Близкия изток и войната в Ирак бяха основните причини за раждането на й", заявява той пред портала Трутаут.

Подобно е положението и с Украйна. Както се оказа, кризата там е изкуствено създадена и умишлено подклаждана от САЩ, които дори направиха опит да разположат свои бази в района и да засилят влиянието си в Източна Европа и най-вече в Прибалтика, смята анализаторът, предаде КРОСС.

„Веднага след падането на Берлинската стена, а след това и след разпадането на СССР, САЩ започнаха да търсят начини да разширят своята доминация, включително чрез членството в НАТО, като „анексират" районите, които бяха освободени от руски контрол - нарушавайки устните обещания към Горбачов, чиито протести бяха отхвърлени. Украйна е сигурно следващият зрял плод, който САЩ се надяват, че ще откъснат от дървото. Съединените щати са в основата на сегашната украинска криза", категоричен е Ноам Чомски.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес