Цирк в СС на ООН, докато поредни бомбардировки избиха десетки деца в Сирия

2946
Цирк в СС на ООН, докато поредни бомбардировки избиха десетки деца в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Постоянните представители на Великобритания, САЩ, Франция и Украйна напуснаха заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната ситуация в Сирия, предаде БГНЕС.

Те направиха това в момента, когато думата взе сирийският представител Башар Джафари и обвини в двойни стандарти Запада в борбата срещу тероризма, както и в опити да оклевети Русия и Сирия. Постоянният представител на Русия Виталий Чуркин нарече поведението на тези свои колеги странно и неуместно, но отбеляза, че правят това редовно. Напусналите залата дипломати се завърнаха, когато думата взе зам.-генералният секретар на ООН Стивън О'Брайън.

Междувременно стана ясно, че по време на въздушни нападения в сирийската провинция Идлиб е уцелено училище и на място са били убити 22 деца и 6 учители. Информацията е на УНИЦЕФ.

Обрат: Русия е готова на нова хуманитарна пауза в Алепо

Русия и сирийските власти са готови да подновят хуманитарната пауза в Алепо след получаването на гаранции от международните организации...

„Това е трагедия. Безобразие. И ако е умишлено, то неминуемо е военно престъпление”, коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Спорд него училищния комплекс е бил „многократно обстрелван”, добавяйки, че това е най-смъртоносната атака върху училище, извършена от началото на войната преди 5 години.

Пред журналисти, руският представител в ООН Витали Чуркин изрази надежда, че „руснаците не са виновни за ударите”, но ще изчака изявлението на министъра на отбраната.

ООН не е осъществила правилно операцията по евакуиране на болни и ранени от източната част на Алепо, като не е оказала нужния натиск върху въоръжените групировки, добави Чуркин.

Със съжаление се налага да констатираме, че ООН не е осъществила правилно операцията по извозване на болни и ранени. Работата с намиращите се в града опозиционни групировки е била оставена на самотек, каза той.

ЕС призова за по-дълга хуманитарна пауза в Алепо

Европейският съюз призова властите на Сирия и съюзниците на страната да продължат "хуманитарната пауза" в Алепо. Официално това стана и...

Същевременно САЩ обяви, че не смята да координира операция с Башар Асад по освобождаване на град Ракка от "Ислямска държава". По-рано американският генерал Стивън Таунсенд съобщи, че международната коалиция, оглавявана от САЩ, за борба срещу ИД в Сирия и Ирак планира скоро да започне придвижване към сирийския град Рака и освобождаването му. Той не се ангажира със срокове за начало на придвижването към града, оставащ засега бастион на терористите от ИД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com