Десетки китайски чиновници с наказания заради неуспехи в борбата с Covid-19

1617
Десетки китайски чиновници с наказания заради неуспехи в борбата с Covid-19
Снимка: Getty images

Повече от 40 местни служители в Китай са наказани за неуспехите си в борбата с коронавируса и появата на „делта“ щама на Covid-19, съобщава CNN. Това се случи на фона на борбата на китайските власти да ограничат най-лошото разпространение на COVID-19 от повече от година.

Настоящото огнище в източния град Нанкин, вече обхвана повече от половината китайски провинции и предизвика повече от 1000 симптоматични случая на инфекция за три седмици, пише вестникът, цитирайки ежедневни доклади от Националната здравна комисия на Китайска народна република.

Разузнаването в САЩ търси информатори сред китайските учени и медици в Ухан

Американската разузнавателна общност се опитва да намери информатори сред учени и лекари в Ухан, Китай, за да получи данни за произхода...

Властите се втурнаха да наложат строго блокиране, масови карантини и ограничения за пътуване и организираха масови тестове. Именно тези сурови методи преди това Пекин използваше за бързо потискане на спорадичните огнища.

Такива мерки се прилагат в мащаб и интензитет, които не са виждани в Китай от началото на 2020 г., тоест от първоначалното огнище. Тези служители, които не са успели да изпълнят тези стъпки бързо или задълбочено, сега са изправени пред дисциплинарни наказания.

Най-малко 47 служители в цялата страна, включително ръководители на местни правителства, здравни комисии, болници и летища, са наказани за небрежност, според официални изявления и съобщения на държавните медии.

Например в Нанкин, столицата на провинция Дзянсу, 15 служители бяха съдени за разпространение на инфекцията на международното летище Нанкин Лукоу, съобщава CNN, позовавайки се на Централната комисия за проверка на дисциплината на Китайската комунистическа партия.

Германия ще тества по-често неваксинираните

Неваксинираните германци ще трябва да предявяват като доказателство отрицателни PCR тестове по-често, отколкото досега. Това бе решено ...

Предполага се, че настоящото огнище е тръгнало именно от това летище: на 20 юли, по време на рутинен тест за коронавирус, девет чистачи се оказват заразени с коронавирус. Освен това китайските представители свързват това огнище с полет от Русия, който пристига на 10 юли. 

Стратегията на Пекин за нулева толерантност срещу COVID-19 оказа огромен натиск върху местните власти да ограничат разпространението на вируса. В същото време, при предишни локални огнища, много служители също бяха наказани.

Изключително заразният „делта“ щам постави под съмнение ефективността на стратегията на Пекин.

През последните седмици някои видни китайски експерти в областта на общественото здраве призоваха за промяна в този подход, предполагайки, че Китай, подобно на други страни със сравнително високи нива на ваксинация, може да се научи да съжителства с коронавируса.

Дълги опашки в турските болници от желаещи да се ваксинират

На фона на увеличилите се в последно време случаи на коронавирус в Турция, се увеличи и напливът в болничните заведения от желаещи да с...

Въпреки това, на 8 авгсут бившият китайски здравен министър публикува коментар в партийния официоз People’s Daily, в който критикува идеята за „съвместно съществуване с вируса“, очевидно изразявайки противопоставяне на правителството на подобен подход, съобщава CNN.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com