Джихадисти водят световна война срещу неислямското културно наследство

2224
Джихадисти водят световна война срещу неислямското културно наследство

От Мали до Афганистан, Сирия и Ирак ислямистки бойци редовно обръщат погледа си към безценните останки от културното наследство на хората - за това, че са неислямски.

Международният наказателен съд в понеделник започна процеса срещу джихадист по обвинение във военни престъпления, за унищожаването на храмове на мястото на световното наследство Тимбукту в Мали.

По-долу са примери за унищожаване или повреждане на паметници на световното културно наследство при водените и в момента конфликти.

Мали

Легендарният пустинен град Тимбукту, наричан "Градът на 333-мата светии" и включен в списъка на ЮНЕСКО, в продължение на месеци е бил нападан от джихадисти, решени да наложат брутална версия на ислямския закон. През юни 2012 г. свързани с „Ал Кайда“ бунтовници унищожиха 14 от мавзолеите, важни сгради, които датират от златната епоха на Тимбукту от XV и XVI век, когато е бил икономически, интелектуален и духовен център.

Реконструкцията на светилищата започна през март 2014 г., разчитайки до голяма степен на традиционните методи и използването на местните зидари. Няколко страни и организации финансираха реконструкцията, включително ЮНЕСКО. Работата приключи през юли 2015 г. и на 4 февруари 2016 г. беше проведена тържествена церемония по завършването на обекта.

Сирия

Повече от 900 паметника или археологически обекти бяха ограбени, увредени или разрушени от режима, от бунтовници или джихадисти в Сирия, където от 2011 г. насам се води опустошителна гражданска война, съобщи асоциацията, натоварена със защитата на архитектурата в Сирия(APSA). През септември 2015 г. бойци на Ислямска държава (ИД) разрушиха два от най-важните паметници във вписания от ЮНЕСКО сирийски град Палмира, когато джихадистите засилиха кампанията си за унищожаване на някои от най-значимите места с културно наследство в Близкия изток. Сред тях беше и най-известният храм на древния град - на 2000-годишният Храм на Бел, взривен една седмица след разрушаването на храма на Ваал Шамин.

Противниците на "Ислямска държава" в Twitter са повече от поддръжниците

Противниците на групировката „Ислямска държава“ са много повече от поддръжниците на екстремистите в „Туитър“, м...

Другите забележителни обекти, които бяха повредени или разграбени, включват Дура Еуропас в източната част на Сирия, известен навремето като "Помпей на пустинята", Апамеа, Ебла и Тал Aджаджа. Но ИД не е единствената групировка, отговорна за опустошаване на наследството на Сирия, доколкото всички страни в конфликта разграбват и унищожават древни обекти. "Две трети от древния град Алепо са били бомбардирани и изпепелени", съобщават от ЮНЕСКО.

Ирак

ИД проведе кампания за „културно прочистване“, разрушавайки част от реликвите на древна Месопотамия и плячкосване на други, за да бъдат продадени ценни артефакти на черния пазар.

Във видео, разпространено от ИДна 26 февруари 2015 г., се виждаха бойци , които с помощта на чукове унищожаваха доислямски съкровища в музея във втория по големина град на страната Мосул, предизвиквайки възмущение по целия свят. Хиляди книги и редки ръкописи също са били изгорени през февруари в библиотеката в Мосул. Според иракското правителство, на 5 мар 2015 г. бойци на ИД разрушиха с булдозери и взривиха Нимруд, древен асирийски град южно от Мосул. Те също така атакуваха Хатра, обект от римския период, в северната провинция Ниневия.

Либия

„Ислямска държава” прехвърля базата си в Йемен

Джихадистката групировка „Ислямска държава”, която постепенно е изтласквана от Сирия, гради нови опорни пунктове в Близкия ...

Няколко мавзолея са били разрушени от джихадисти след свалянето през 2011 г. на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи.. През август 2012 г. радикални ислямисти разрушиха с булдозери част от мавзолея на Ал-Шааб ал-Даман, близо до центъра на гр. Злитен. През 2013 г. ислямистки екстремисти разрушиха вековния мавзолей на Мурад Ага в Триполи, но разположената вътре гробница устоя на посегателството.

Афганистан

През март 2001 г. лидерът на талибаните Мула Омар нареди разрушаването на две будистки статуи на по 1500 г. в източния град Бамиян, защото било преценено, че те са антиислямски. Стотици членове на талибаните от цялата страна посветиха повече от три седмици на разрушаването на гигантските статуи, издълбани в скалите на хълм. През 2003 г. културни обекти и археологически останки от долината Бамиян бяха включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Алжир

Въоръжени ислямски групи през 90-те години на миналия век унищожени няколко светилища в алжирските земи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com