До зъби: САЩ тайно въоръжават Тайван

2608
 До зъби: САЩ тайно въоръжават Тайван
Снимка: Getty images/Guliver

Когато неотдавна президентът на САЩ Джо Байдън одобри отпускането на 80 млн. долара на Тайван за закупуване на американско военно оборудване, Китай заяви, че "осъжда и се противопоставя" на постъпката на Вашингтон.

За страничния наблюдател това не изглеждаше голяма сума. Тя беше по-малка от цената на един съвременен изтребител. Тайван вече има поръчано американско военно оборудване на стойност над 14 млрд. долара. Има ли значение една скромна сума от 80 млн. долара повече?

Въпреки че яростта е стандартният отговор на Пекин на всяка военна подкрепа за Тайван, този път нещо беше различно.

80-те милиона долара не са заем. Те идват от американските данъкоплатци. За пръв път от повече от 40 години Америка използва собствените си пари, за да изпрати оръжия на място, което официално не признава. Това се случва по програма, наречена чуждестранно военно финансиране (FMF).

ОЩЕ: 15 военни самолета на Китай са навлезли в Тайван

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година FMF се използва за изпращане на военна помощ на Киев в размер на около 4 млрд. долара. С нея са изпратени още милиарди за Афганистан, Ирак, Израел, Египет и т.н. Но досега той е бил предоставян само на държави или организации, признати от ООН. Тайван не е такъв.

Целта на САЩ

Но през последното десетилетие военният баланс в Тайванския проток се промени драстично в полза на Китай. Старата формула вече не работи. Вашингтон настоява, че политиката му не се е променила, но в основни линии тя се е променила. Държавният департамент на САЩ побърза да отрече, че FMF предполага каквото и да било признаване на Тайван. Но в Тайпе е очевидно, че Америка предефинира отношенията си с острова, особено като се има предвид спешността, с която Вашингтон настоява Тайван да се превъоръжи. А Тайван, който е превъзхождан от Китай, се нуждае от помощ.

"САЩ наблягат на отчаяната нужда от подобряване на военния ни капацитет. Те изпращат ясно стратегическо послание на Пекин, че сме заедно", казва Уанг Тинг-Ю, депутат от управляващата партия с близки връзки с тайванския президент Цай Инг-Уен и с ръководителите на Конгреса на САЩ.

Той казва, че 80-те милиона долара са върхът на айсберга, който може да се окаже много голям, и отбелязва, че през юли президентът Байдън е използвал дискреционни правомощия, за да одобри продажбата на военни услуги и оборудване на стойност 500 милиона долара на Тайван. Г-н Уанг твърди, че Тайван се готви да изпрати два батальона сухопътни войски за обучение в САЩ, което се случва за първи път от 70-те години на миналия век.

Ключови обаче са парите - началото на това, което според него може да достигне до 10 млрд. долара през следващите пет години.

Сделките с военно оборудване могат да отнемат до 10 години, казва И-Чунг Лай, президент на фондация "Проспект", базиран в Тайпе мозъчен тръст. "Но с FMF САЩ изпращат оръжия директно от собствените си запаси и това са американски пари - така че не е необходимо да преминаваме през целия процес на одобрение, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Си Дзинпин не вярва на военните си и Тайван може да е спокоен - засега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия