Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - среща за показ или реален успех?

4207
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - среща за показ или реален успех?
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата в историята среща на лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще има най-вече декларативен характер, а успехът ѝ ще бъде само показен и няма да доведе до пробив при урегулирането на проблемите на Корейския полуостров. Това заяви пред ТАСС директорът на Центъра по азиатска стратегия на Русия Георгий Толороя.

"Позициите на страните по принцип не са съвместими: Тръмп иска пълна и незабавна денуклеаризация на Корейския полуостров, а Северна Корея си дава вид, че е съгласна, но само на етапи", обясни експертът съмненията си.

"Независимо от решителните изявления, че винаги се е стремял към денуклеаризация, готов е да се откаже от ядреното оръжие и да предприеме в тази връзка определени стъпки, дълбоко в душата си севернокорейският лидер разчита на това, че американците няма да изпълнят задълженията и изискванията, които Пхенян би искал да види от тяхна страна като израз на взаимност. Във Вашингтон твърде много сили и престиж са насочени към това да се притиска Северна Корея."

Според Толороя е странно да се предполага, че "Северна Корея изведнъж ще се откаже от оръжията, и за това отведнъж ще я заобичат и ще я оставят на мира". "В севернокорейското ръководство няма наивни хора."

Експертът е на мнение, че и от двете страни се води хитра игра. Толороя подчертава, че важно значение за изхода от срещата има обстоятелството ще се реши ли Тръмп да я използва за свой собствен пиар на фона на вътрешнополитическите си проблеми.

Въпреки това Толороя не крие надеждата си в резултат на срещата на върха да бъде приета някаква декларация, в която може официално да бъде отбелязано намерението на двете държави официално да се приключи с конфликта на Корейския полуостров. След приключването на най-острата фаза на конфликта през 1953 г. нито една от страните не е заявила прекратяване на състоянието на война. Чак през 1991 г. Сеул и Пхенян подписаха споразумение за примирие, ненападение, сътрудничество и обмен, но по-късно двете страни се отказаха от него.

"Севернокорейската страна не се готви да подписва никакъв документ в Сингапур, но е възможно да бъде прието заявление от общ характер", предполага експертът, цитиран от БГНЕС. Освен това двустранното обявяване на прекратяване състоянието на война "няма да има юридическа сила без участието на Китай".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com