Експерт по храненето: Ограничаването на приема на мазнини води до по-здравословен живот

3348
Експерт по храненето: Ограничаването на приема на мазнини води до по-здравословен живот
Снимка: Getty Images / Guliver

В условията на забързаното ни ежедневие здравословното хранене с всеки изминал ден се превръща във все по-належащ проблем. Загрижеността на обществото към храните, които консумираме, нараства допълнително. Съставките на храни и напитки сега често се наблюдават от потребителите и повечето хора предпочитат да вечерят в ресторантите, които предлагат чиста и здравословна храна на своите посетители, пише БГНЕС.

Доктор Бирол Сайгъ от университета „Бейкоз“ твърди, че хората се хранят поне 70 000 пъти през живота си, което означава, че поглъщат приблизително 25-30 тона храна. Приемът на храна е не само обикновена ежедневна функция, но и съществена част от човешкото здраве и щастие, обяснява Сайгъ, според когото маслодайните семена играят жизненоважна роля за нашето хранене. 

Трябва ли хората, изготвящи диети, да имат медицинско образование?

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. Това гласят предложени за обществено обсъждане промени в Закона за ...

Тъй като всички живи организми се нуждаят от енергия, за да оцелеят, мазнините са хранителните вещества, които дават най-много енергия при 9 килокалории на грам. Сайгъ подчертава, че 30% от дневния прием на енергия трябва да идва от мазнини за здравословна диета. Мазнините осигуряват телесни функции, когато се консумират на препоръчителни нива. За правилното хранене е необходимо да се консумират предложените нива на мазнини и да се поддържа този баланс. За тази цел на червеното месо и месните продукти, съдържащи наситени мазнини, на пълномасленото мляко и млечни продукти, трябва да се отделя по-малко място в диетата и да се използват предимно плодови и растителни масла. В диетата е необходимо да се намали количеството на наситените мазнини и да се увеличи равномерно количеството на ненаситените мазнини.

Освен това Сайгъ твърди, че маслодайните семена (орехи, борови ядки, тиквени семки, бадеми, шам фъстък, сусамово семе, фъстъци, слънчогледови семки) са богати на витамини от В група, минерали, масло и протеини, което предполага, че консумацията на тези храни трябва да се обърне внимание заради по-високото им съдържание на мазнини в сравнение с другите храни. Той посочва, че консумацията на една шепа от тези храни на ден е от съществено значение за поддържане на здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com