Ердоган: ЕС не е целият свят, да не се меси (ВИДЕО)

5854
Ердоган: ЕС не е целият свят, да не се меси (ВИДЕО)
Снимка: Gettyimages.com

Турция продължава да предприема стъпки за осигуряване на сигурността, които тя счита за необходими, и Европа не следва да се намесва в това, заяви турският президент Ердоган в интервю за „Ал Джазира“.

„ЕС – това не е целият свят, а само 28 държави“, каза той в отговор на критиките на европейските страни по адрес на турските власти, които обсъждат въвеждането на смъртно наказание и провеждат масови арести след опита за преврат.

В Турция се проверяват всички военни прокурори и съдии

Министерството на отбраната на Турция провежда следствени проверки по отношение на всички военни съдии и прокурори, пише ТАСС. От длъж...

„Години ние чукахме на вратата, а те ни караха да чакаме, пускайки други“, заяви Ердоган по адрес на ЕС. За последно в Турция смъртно наказание е изпълнено в средата на 80-те години, а официално е отменено през 2004 г.

Ердоган заяви още, че арестите ще продължат, независимо от това, че много хора вече са задържани, допълни БГНЕС.

„Сега са задържани 9004 дущи, а арестуваните са 1933. И това според мен не са окончателните цифри. Считам, че задържаните и арестуваните ще хвърлят светлина на още много имена, това е очевидно“, добави той. Според последните информации, цитирани от ТАСС, при опита за преврат са загинали 190 турски граждани, повече от 100 от метежниците са убити, а около 1 500 души са ранени. Според съобщените на 19 юни от вицепремиера Нуман Куртулмуш цифри, във връзка с опита за преврат са задържани повече от 9300 души. Сред тях има хиляди военнослужещи и стотици съдии, прокурори и полицаи. По данни на вестник „Хюриет“ по обвинения за връзки с организаторите на пуча са уволнени около 50 000 служители в държавни учреждения. Масови уволнения има в държавния апарат, военните структури, Главното управление по религиозните дела, Министерството на образованието и подчинените му учебни заведения.

Турският президент обяви и 3-месечно извънредно положение в страната.

Държавният преврат в Турция може би още не е свършил, предупреди президентът Реджеп Ердоган. Извънредното положение е необходимо, за да се отстранят бързо всички елементи на терористичната организация, участвала в опита за преврат", каза Ердоган в президентския дворец в Анкара. Според него е възможно и други страни да са замесени в преврата, като добави, че опозиционерът Фетулах Гюлен, когото обвинява като организатор на преврата, може сам да е бил ръководен от по-висши сили.

Наведи се и мълчи!

Турция отстрани над 15 000 държавни служители в образователната система. Поискани са и оставките на 1 577 декани от всички университети...

По-рано Ердоган е приканил френския външен министър Жан-Марк Еро „да си гледа своята работа“.

Това е казал той на френския външен министър Жан-Марк Еро „да си гледа своята работа“, след като Еро той е предупредил Анкара заради репресиите в Турция след преврата.

„Той трябда да си гледа своята собствена работа. Има ли правомощия да прави такива декларации за моята личност? Няма. Ако иска урок по демокрация може лесно да вземе такъв урок от нас“, каза Ердоган в интервю за телевизия „Ал Джазира“.

Еро е призовал за поддържане на върховенството на закона в Турция след преврата, заявявайки, че "това не е празен чек за г-н Ердоган", да затвори устата на критиците.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия