Ердоган: Президентската система ще гарантира стабилност

1441
Ердоган: Президентската система ще гарантира стабилност
Снимка: Gettyimages.com

Ние водим борба за смяната на управленската система, след финала на моето президентство народът ще реши бъдещето на Турция, заяви Реджеп Ердоган в Истанбул.

Той говори пред участниците в симпозиума, организиран от Фонда за политически, икономически и социални изследвания, и посветен на насрочения за 16 април референдум за поправките в конституцията.

Турската полиция стреля с гумени куршуми по студенти и преподаватели в Анкара

Полицията в София е задържала най-малко 12 души и е използвала сълзотворен газ, за да ръзпръсне още стотици протестиращи край университ...

Ердоган посочи, че за 93 г. от създаването на републиката в страната са се сменили 65 правителства, като средната продължителност на дейността на министерските съвети не надвишава 16 месеца.

„Политическата нестабилност във всяка държава е свързана с икономически и социални проблеми. Тя е довела до радикални промени всички страни, които по едно време бяха на нивото на развитието на Турция. В историята на Турция е имало дори правителства, които са просъществували само 25 дни, как е възможно да се управлява такава държава? Целта на референдума е радикално да промени тази ситуация“, коментира президентът, цитиран от БГНЕС.

Вчера при откриването на газохранилище в Аксарай той за пръв път огласи формулата си за новия модел на управление на държавата. „Името на този модел е президентска система от турски тип и няма нищо общо с американската. Отиваме към различна система на властта, президентът ще разполага с активна своя партия. Освен да сменим системата на управлението ние нямаме друг избор. Настоящият парламентарен модел е като пранги на краката ни“, заяви Ердоган и призова оковите да бъдат строшени с категорична подкрепа на референдума.

Днес председателят на висшата избирателна комисия Сади Гювен съобщи, че в страната са регистрирани 55 336 960 избиратели, които ще гласуват в 164 000 секции в Турция. Броят на турските граждани в чужбина с право на глас е 2 929 389 души, за тях в 119 дипломатически представителства на Анкара в 57 държави ще бъдат открити изборни секции и от 27 март до 9 април те могат да дадат вота си. Урни ще има и по граничните пунктове на Турция, и преминаващите от 27 март до 16 април ще могат да направят избора си.

Какво си казаха Ердоган и новият шеф на ЦРУ?

Новият директор на ЦРУ Майк Помпео пристигна днес в Анкара и разговаря с президента Реджеп Ердоган. Помпео кацна на международното лет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия