Ердоган призова САЩ да престанат "да мамят" Турция

2190
Ердоган призова САЩ да престанат "да мамят" Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да престанат „да мамят“ Турция и да започнат сътрудничество, след като Вашингтон каза, че е загрижен поради турската военна офанзива срещу град Африн в Сирия, предаде БГНЕС.

Обичайно хапливият коментар на Ердоган беше направен, след като държавният департамент алармира за съдбата на цивилното население и грабежите след превземането на Африн, който дотогава беше контролиран от кюрдска милиция. „Ако сме стратегически партньори, вие трябва да ни уважавате и трябва да работите с нас“, заяви Ердоган по отношение на натовския си съюзник в обръщение към депутатите от неговата партия в парламента. Той каза, че САЩ са извършили "измама" по отношение Турция чрез въоръжаване на милицията на кюрдските „Отряди за защита на народа“ (ОЗН), които контролираха района на Африн.

Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация "Свободна сирийска армия" (ССА) влязоха в административния център ...

Actualno.com припомня, че турските войски, подкрепящи подкрепяните от Анкара бойци от сирийската опозиция, превзеха град Африн по време на мълниеносно нападение в неделя, като ОЗН изтеглиха силите си до голяма степен без бой.

Турция твърди, че ОЗН са свързани с поставената извън закона Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), която от над три десетилетия се бунтува срещу властта на Анкара и е определена от Турция и нейните западни съюзници като терористична организация.

Говорителят на държавния департамент Хедър Науърт каза в понеделник, че САЩ са "дълбоко загрижени", след като нападението срещу Африн предизвика изселване на кюрдски цивилни от града.

Науърт каза, че Вашингтон също е "обезпокоен от съобщенията за плячкосване в град Африн", на които са били свидетели и репортери на AFP.

Сирия определи като „окупация“ турското навлизане в Африн

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова Анкара да изтегли частите си от града, център на...

На това Ердоган реагира остро: „Къде бяхте вие, когато споделихме нашата загриженост? Когато казахме „хайде заедно за прочистим терористите тук“, къде бяхте вие?“.

Първоначално Турция трябваше да участва във водената от САЩ коалиция по унищожаването на джихадистката „Ислямска държава“, но впоследствие Вашингтон заложи на ОЗН като на гръбнак на силите за наземна операция. Поради което Турция влезе в словесна престрелка с Вашингтон. В тази връзка Ердоган заяви: „Вие се опитахте да ни заблудите, беше такава измама, казвам ви, изпратихте 5 000 камиона с оръжия там, изпратихте там 2000 товара боеприпаси", каза Ердоган.

Но президентът допълни, че Турция "малко по малко" стига до боеприпасите и ги иззема. „Ние искахме оръжия срещу нашите си пари, вие не ни дадохте. Но дадохте безплатно оръжия и муниции на терористите. Що за партньорство е това? Що за солидарност?“, попита риторично още държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com