Ердоган с нападка към НАТО на прага на Африн и преди срещата с Тилърсън

5056
Ердоган с нападка към НАТО на прага на Африн и преди срещата с Тилърсън
Снимка: Getty images/Guliver

Турските военни са достигнали околностите на град Африн в събота, след продължила повече от месец кампания срещу сирийските кюрди в едноименния регион. Това според агенция Ройтерс са съобщили от Сирийската обсерватория за човешки права.

Анкара даде началото на наречената от нея операция „Маслинова клонка“ на 20 януари. Самата операция е насочена срещу кюрдските „Народни отряди за защита“, контролиращи де факто сирийската провинция, като Турция разглежда организацията като крило на „Кюрдската работническа партия“, обявена в множество държави за терористична организация.

Турция: Резолюция 2401 на СС на ООН не се отнася за Африн

Районът около сирийския град Африн, където военнослужещите на Анкара провеждат операция „Маслинова клонка“, не попада под д...

В рамките на кампанията, турската армия установи контрол върху граничния район, няколко по-малки градове и множество села. Миналия месец верни на режима в Дамаск военни също навлязоха в региона след молба от страна на кюрдите, но Турция не преустанови операцията си, припомнят от агенцията.

Освен на действията на Турция в Африн, международните агенции обръщат внимание на две важни изявления – нападките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към НАТО и интервюто на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за Zeit Online, в което обяснява действията за закупуването на руската зенитна система С-400 „Триумф“.

Ердоган обвини НАТО, че не оказва помощ на Турция в момент, когато е под заплаха. Турският лидер се изяви в южния средиземноморски град Мерсин в рамките на форум на областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той риторично попита къде е НАТО и защо не се намесва в Сирия.

„Турция не е ли член на Алианса?“, попита Ердоган. Според него, целта на чуждите страни в района на Близкия изток са само петролът и природните богатства.

Ердоган посочи, че до момента при операцията в Африн турската армия контролира около 850 кв. км., а броят на „неутрализираните“ вражески бойци е над 3200. На 50-тия ден от началото на военните действия Турция се намира само на няколко километра от центъра на град Африн.

142 мирни граждани са загинали до момента в Африн

142 цивилни са загинали до момента в резултат на бомбардировките и артилерийския обстрел на град Африн от турските въоръжени сили. Това...

Изказванията на турския президент идват преди предстоящата среща между турския външен министър Мевлют Чавушоглу с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.​

Президентът обеща, че операцията срещу кюрдите в Северна Сирия, която сега е насочена срещу анклава Африн, ще продължи с превземане на градове под техен контрол до границата с Ирак на изток.

„След като прогоним терористите (от Африн), ще ги прочистим от Манбидж, Айн ал Араб (Кобани), Тел Абяд, Рас ал Айн и Камишли“, каза Ердоган.

Турция се нуждаеше от бърза покупка на зенитно ракетните системи и затова направи избор в полза на руската С-400 „Триумф“ отбелязва на свой ред министъра на външните работи на страната Мевлют Чвушоглу в интервю за немското издание Zeit Online.

„На нас ни трябваха спешно, тъй като нямахме системи за противоракетна отбрана. Със САЩ имахме проблем с покупката дори на най-обикновено оръжие, заради съмнения от страна на Конгреса. Ние трябваше да ги купим отнякъде. Ако правителството на САЩ можеше да ни гарантира, че Конгресът ще позволи, ние ще купим системите Patriot".

Ердоган и Тръмп ще обсъдят по телефона операцията в Африн

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди днес по телефона операцията "Маслинова клонка" в Африн с президента на САЩ Доналд Тръ...

„Бихме купили и от немците, отчитайки качеството. Ако ние обаче не получаваме нищо от съюзниците си, все трябва да си го доставим отнякъде“, казва Чавушоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com