Ердоган с нов ход: Заведе дело срещу нидерландски политик за карикатура в Twitter (СНИМКИ)

4715
Ердоган с нов ход: Заведе дело срещу нидерландски политик за карикатура в Twitter (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде днес жалба срещу крайнодесния холандски политик Геерт Вилдерс заради обиден туйт, съобщиха Анадолската агенция и Reuters.

Повод е публикуван от лидера на „Партия за свободата” пост в социалните мрежи с обидна карикатура на Ердоган, в която е определен като терорист. Този акт беше осъден от няколко турски официални лица, включително от външния министър Мевлют Чавушоглу.

Това се случи в събота, а в понеделник Вилдерс пусна изображение на потъващ кораб с турско знаме. „Чао чао @RTErdogan. Изхвърлете Турция от НАТО ”, написа той под изображението.

Адвокатите на Ердоган заведоха дело с прокуратурата в Анкара във вторник, заявявайки, че турските съдилища са компетентни по въпроса, тъй като обидите са насочени към турския президент, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на документа, подаден от адвокатите.

„Въпреки че престъплението е извършено директно срещу лицето в президентския стол, ценността, която се нарушава, е политическата държавна структура на държавата“, казват адвокатите, според агенцията.

Те заявяват, че коментарите на Вилдерс не могат да се разглеждат като израз на свободата и че той е накърнил „честта, достойнството, характера и репутацията на Ердоган“.

Ердоган настоява за наказателно преследване срещу нидерландския политик по член „Посегателство срещу честта и достойнството на президента на Турция”.

Анкара отдавна критикува възгледите и политиките, изложени от Уайлдърс, лидер на Партията на свободата. Външният министър Мевлют Чавушоглу в неделя го нарече „загубен расист“, който се опитва да получи подкрепа с враждебност към исляма и чужденците.

„Време е Европа да спре своите разглезени, фашистки настроени политици“, написа Чавушоглу в Twitter.

Девлет Бахчели, лидер на Турската националистическа партия на движението и съюзник на Ердоган, заяви във вторник, че Уайлдърс има "тъмни връзки" с терористични организации.

Мюсюлмански държави призовават за бойкот на френски стоки, Франция не отстъпва

Франция призова страните от Близкия изток да прекратят призивите за бойкот на френски стоки в знак на протест срещу защитата на президе...

„Дегенериралият лидер на Партията на свободата се наведе толкова ниско, че да нарече нашия президент терорист. Той показа кой наистина е терористът, фашистът и варваринът ”, каза Бахчели на членовете на своята партия в парламента.

"Фашизмът не е в нашата книга, той е във вашата книга. В нашата книга е социалната справедливост ", заяви Ердоган в неделя на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източната провинция Малатия и определи Вилдерс като „фашист”.

Ходът идва ден след като Ердоган призова турците да бойкотират френски стоки заради изображения на пророка Мохамед, изложени във Франция, които някои мюсюлмани смятат за богохулни.

Вилдерс често шокира холандския политически елит и обижда мюсюлманите, припомня Reuters. Той е един от най-изявените крайно десни политици в Европа и е бил ключова фигура в оформянето на имиграционния дебат в Холандия през последното десетилетие, въпреки че никога не е бил в правителството, посочва Reutrers.

Вилдерс e с оправдателна присъда по дело за реч на омразата през 2011г. за забележки, оприличаващи исляма на нацизъм и призоваващи за забрана на Корана. Миналият месец Вилдерс беше оправдан от апелативен съд за дискриминация, въпреки че съдът потвърди присъда за умишлено обида на мароканците като група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com