Ердоган: Турция няма да преговаря с Асад, той е убиец

1978
Ердоган: Турция няма да преговаря с Асад, той е убиец
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция категорично игнорира призивите за диалог със сирийския президент Башар Асад. Какво може да се говори с убиец?

Това заяви днес държавният глава на Турция Реджеп Ердоган.

Расте броят на загиналите при въздушните удари по Източна Гута

По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ броят на загиналите при правителствените възду...

На поредното си заседание с кметовете Ердоган отправи гневни нападки към лидера на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ Кемал Кълъчдароглу, който настоява за намиране на политическо решение за Сирия чрез диалог, вместо с оръжие.

„Какво може да се говори с убиец, който с действията си причини гибелта на милион свои съотечественици? Анкара няма намерение да води преговори с терористи и с лица, провеждащи политиката на терора. Напук на бай Кемал прочистваме региона, 1 028 терористи са неутрализирани. А какво говори той – да не стигаме до Африн, да не навлизаме твърде навътре, да преговаряме. Ти ли ще издаваш заповедите? Ние се подчиняваме на волята на народа. А този безсрамник твърди, че си сътрудничим с ДАЕШ“, развика се президентът и продължи с персоналните обиди към Кълъчдароглу.

Той подчерта, че Турция ще ликвидира заплахата от тероризма в Африн и точно така ще постъпи и в Идлиб. „Турция няма намерение завинаги да остави 3,5 млн. бежанци на своята територия, а и те сами мечтаят да се завърнат скоро в родината си. Въоръжените сили на Турция с подкрепата на народа стъпка по стъпка прочистват региона от терористите. Ние ще продължим борбата си с тероризма, независимо от призивите за прекратяване на операцията в Африн. Решението за тази операция бе взето на базата на мнението и интересите на жителите на Турция. В хода на „Маслинова клонка“ турските военни демонстрират чудеса от героизъм. Анкара е пълна с решителност да прочисти северозападните райони на Сирия от терористите“, категоричен бе Ердоган.

Според него по логиката на противниците на Анкара в Сирия могат да воюват терористите от ПКК и ДАЕШ, а САЩ, Русия, Иран, Франция и Великобритания могат да разполагат свои контингенти, и Израел може всеки момент да нанесе удари по сирийската територия – а само Турция няма правото да провежда операции там при наличието на 911 километра турско-сирийска граница. Действията на въоръжените сили на Турция, предприети от началото на операцията в Африн, представляват само подготовка към още по-мащабни стъпки, настъплението на турската армия още предстои, зарече се Ердоган.

Въздушен удар по Източна Гута отне живота на 16 души

По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека нови въздушни удари, нанесени от сирийските правителствени в...

Той подчерта, че тероризмът не следва да бъде победен чрез подкрепата за една терористична организация в борбата с друга. И припомни, че е разговарял с президента Доналд Тръмп за погрешната политика на САЩ в Сирия, но за съжаление той не е променил позицията си. Тогава ние обявихме, че Турция и САЩ нямат общ път, сега целият свят ще види силата на Турция и турския народ, посочи държавният глава.

Опозиционният всекидневник „Джумхуриет“ отбеляза коренно променената позиция на властите за година по отношение съдбата на сирийските бежанци и публикува архивни извадки. На 6 януари 2017 г. в реч на публична проява в Шанлъурфа Ердоган заяви, че министерството на вътрешните работи е започнало процедура за предоставяне на турско гражданство на всички бежанци от Сирия, Ирак и др., независимо дали са в лагерите или по квартири в градовете, предаде БГНЕС.

На 3 февруари 2018 г. президентът обяви, че за всички 3,5 млн. бежанци държавата ще построи постоянни жилища, за което има готов проект – когато се създадат зоните за безопасност, вече няма да се правят палаткови лагери, а хората ще живеят в нормални къщи по двете страни на границата.

На 7 октомври земеделският министър Ахмет Факъбаба каза, че Турция няма да върне 3,5 млн. сирийски гости обратно, дори и да искат, защото турското селско стопанство се нуждае от работна ръка. Така след няколкото различни послания днес Ердоган обяви, че Турция не е в състояние да остави 3,5 млн. бежанци на територията си, а ще ги върне обратно след финала на военните операции, посочва „Джумхуриет“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com