Франция: "Ислямска държава" разширява териториите си в Либия

6531
Франция: "Ислямска държава" разширява териториите си в Либия

Френският министър на отбраната Жан-Ил ле Дриан заяви пред международни медии, че групировката "Ислямска държава" се разпространява към вътрешността на Либия от базата си на крайбрежието край град Сирт. Целта на ИД е да получи достъп до петролните кладенци.

"Те са в Сирт, но тяхната територия се разшири на 250 км по протежение на брега и сега започват да проникват към вътрешността, за да получат достъп до петролните кладенци и резерви“, заяви Ле Дриан пред радио RTL.

"Ислямска държава" не може да бъде победена с бомбардировки

Стратегията на администрацията на Обама срещу „Ислямска държава” предизвиква все повече скептицизъм не само на Капитолия, н...

САЩ и водената от Италия коалиция на световни и регионални сили призоваха враждуващите фракции в Либия да сложат оръжие и да подкрепят новото правителство на националното единство в рамките на плана за мир на ООН, който се очаква да бъде подписан в сряда.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е сред министрите и длъжностните лица от 17 държави, които заедно с ООН, ЕС и Арабската лига призовават за незабавно прекратяване на огъня в цяла Либия.

Те обещаха подкрепа за усилията за прекратяване на хаоса, който погълна страната от 2011 година, когато беше свален Муамар Кадафи, като се цели намаляване на риска от разширяване на влиянието на ИД.

"Дойдохме днес, защото не можем да си позволим статуквото да продължи“, заяви Кери в края на преговорите с участието на 15 представители от политическата класа в Либия. "Отказваме да стоим и да гледаме как вакуума се запълва от терористи.“

ИД иска омраза срещу мюсюлманите на Запад, за да ги привлече на своя страна

Терористичната групировка "Ислямска държава" иска да провокира вълна на ненавист спрямо мюсюлманите на Запад, за да ги привлече на своя...

Кери отхвърли критиките, че предложеното правителство на националното единство е било наложено отвън при липса на консенсус на терен и на фона на влошената ситуация със сигурността, която създава съмнения дали новата администрация ще може да се задържи в столицата Триполи.

Анархията в Либия даде възможност и на трафиканти на хора да действат безнаказано, като през последните две години използват страната за платформа, откъдето потеглят стотици хиляди мигранти към бреговете на Европа.

Европейските правителство искат този маршрут да бъде затворен, поради опасения, че задаващата се хуманитарна криза в Либия може да ускори потока.

Автор: Руслан Трад

Меркел не вижда място за Асад в коалицията срещу ИД

Създаването на международен алианс срещу терористичната групировка "Ислямска държава" не предвижда участието на сирийския президент Баш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com