Франция призова за край на ливанската политическа криза

1028
Франция призова за край на ливанската политическа криза
Снимка: Gettyimages.com

Френския външен министър Жан-Марк Еро заяви на ливанските политически лидери, че трябва да прекратят политическата парализа, която спира избирането на нов президент на страната от 2014 година насам.

„Трябва да се намери решение и е в ръцете на ливанските политически партии да намерят път към компромис“, заяви Еро в началото на двудневната си визита в Ливан.

Дълбоките разделения и противоречия между лидерите в христинските, сунитски, шиитски и друзки общности предизвикаха дълбока политическа криза.

Малката средиземноморска държава е без президент от май месец 2014 година, когато мандатът на тогавашния президент, Мишел Слейман, изтече и парламентът удължи собствения си мандат два пъти от 2009 насам.

В резултат, правителствените институции са парализирани и страната е изправена пред редица проблеми. В същото време, в Ливан има над 1 милиона бежанци от съседна Сирия.

Правителството е разделено също и между политическия блок, воден от шиитското движение Хизбулла и опонентите, водени от бившия премиер Саад Харири.

Хизбулла са подкрепени от Иран и участва активно в сраженията в Сирия заедно със силите на президента Башар Асад, докато блокът на Харири е подкрепен от Саудитска Арабия и САЩ.

Две експлозии във френска болница

Два мощни взрива гръмнаха в болницата на град Атое, Южна Франция, съобщи радио „Франс инфо“. Пристигнали пожарникари се оп...

Еро разговаря с политици, поканени на банкет във френското посолство в Бейрут, заявявайки, че войната в Сирия не може да е оправдание за липсата на решение за институционалната криза в Ливан.

Френския външен министър направи няколко срещи с ливански политически лидери и се очаква да има още няколко днес.

Еро посети също френските мироопазващи сили в рамките на мисията на ООН в Южен Ливан. Франция, от своя страна, има исторически и силни лични интереси в Ливан, както и силно присъствие.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия