Германия е изправена пред дело за геноцид заради продажбата на оръжие на Израел

3048
Германия е изправена пред дело за геноцид заради продажбата на оръжие на Израел
Снимка: Getty Images

В началото на знаково дело Никарагуа поиска от най-висшия съд на ООН да спре продажбите на германски оръжия за Израел.

Нарушила ли е Германия Конвенцията на ООН за геноцида?

Германия е обвинена, че е нарушила Конвенцията на ООН за геноцида, като е изпратила военна техника на близкоизточния си съюзник и е прекратила финансирането на агенцията за помощ на ООН. Берлин отхвърля твърденията и ще представи защита пред Международния съд във вторник, 9 април.

В периода 2013-2023 г. около 30% от покупките на военно оборудване на Израел идват от Германия. 65,6% са от САЩ, а 4,7% - от Италия.

Обвиненията се основават на отделно дело, заведено от Южна Африка през януари, по което съдиите в Хага наредиха на Израел да предприеме "всички възможни мерки", за да избегне геноцид. Съдът също така нареди на "Хамас" незабавно да освободи всички заложници, взети от Израел по време на атаките на 7 октомври. Израел отхвърля обвиненията, че участва в геноцидни действия в кампанията си в Ивицата Газа, и настоява, че има право да се защитава.

Още: Делото за геноцид срещу Израел: Висшият съд на ООН с временни мерки, но без спиране на огъня

По данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа - при израелската офанзива в анклава са загинали над 33 000 души, повечето от които са цивилни. Газа е на ръба на глада, като Oxfam съобщава, че 300 000 души, блокирани в северната част, живеят от януари насам със средно 245 калории на ден.

Мотивите на Никарагуа

Никарагуа твърди, че продажбите на оръжие на Израел, които възлизат на 326,5 млн. долара през миналата година - десетократно увеличение спрямо 2022 г. - правят Германия съучастник в предполагаемите военни престъпления на Израел.

Според информационната агенция ДПА по-голямата част от продажбите са компоненти за системи за противовъздушна отбрана и комуникационно оборудване.

Германия беше и една от 15-те западни държави, които спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) заради твърдения, че някои от служителите на агенцията са участвали в нападенията срещу Израел от 7 октомври: ООН: Спирането на финансирането за UNRWA ще доведе до хуманитарен срив в Газа.

Според документите, подадени в Международния съд, Никарагуа иска от висшия съд на ООН да нареди на Берлин да спре продажбите на оръжие и да възобнови финансирането на агенцията за помощ, която е една от малкото международни организации, все още работещи в Газа. При липсата на такива мерки "Германия улеснява извършването на геноцид и не изпълнява задължението си да направи всичко възможно, за да предотврати извършването на геноцид", пише в мотивите, цитирани от BBC.

Снимка: Getty Images

При откриването на съдебния процес Ален Пеле - адвокатът, представляващ Никарагуа - заяви, че е "спешно Германия да преустанови продължаващите продажби. "Германия е била и е напълно наясно с риска, който носят оръжията, с които е снабдявала и продължава да снабдява Израел", каза той пред съдиите.

Още: "Украйна ни остави без панталони": Как руската пропаганда представи протест на германските полицаи (ВИДЕО)

Берлин отхвърли обвиненията, но запази конфиденциалност относно правната си стратегия преди изслушванията. "Приемаме за сведение иска на Никарагуа и отхвърляме обвиненията като неоснователни", заяви говорителят на правителството Волфганг Бюхнер.

Олаф Шолц под натиск

Канцлерът Олаф Шолц е убеден поддръжник на правото на Израел на самозащита, но се сблъсква с нарастваща вътрешна враждебност към продължаването на продажбите на оръжие за страната. В неделя група държавни служители изпратиха писмо до германския лидер, в което призоваха правителството да "прекрати доставките на оръжие за израелското правителство с незабавен ефект".

Още: Германски компании помагат на Русия да строи в окупирания и разрушен Мариупол

"Израел извършва престъпления в Газа, които са в явно противоречие с международното право, а оттам и с Конституцията, която сме длъжни да спазваме като федерални държавни служители и обществени работници", се казва в изявлението, като се цитира решението на Международния съд от януари.

Критиците на делото обаче побързаха да подчертаят, че самата Никарагуа има проблемни показатели в областта на правата на човека, а правителството ѝ е обвинявано в разправа с опозицията. През март мисията на Обединеното кралство към ООН обвини правителството на президента Даниел Ортега в "безмилостно" потъпкване на правата на човека и гражданските свободи.

Още: Нови данни: Стабилизиране на водещата европейска икономика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com