Големи западни медии избраха войната пред мира на Рождество Христово

8477
Големи западни медии избраха войната пред мира на Рождество Христово
Снимка: Getty Images / Guliver

Коледната тема определено не е на челно място в две от най-големите западни медии – Reuters и The New York Times. И двете медии залагат на войната в челните си заглавия – това, което са лицата им.

Особено брутален е материалът на Reuters, в който се разказва за поредния „току що осъзнат” манифест на „Ислямска държава”. Той е посветен на т.нар. „отглеждане на човешки органи”. Новинарската агенция твърди, че ДАЕШ – обидното име на ИД, е издала манифест, в който разпорежда вземането на човешки органи от пленници, особено ако с тях може да се спаси животът на правоверен, независимо дори „законният” собственик на органа би преживял интервенцията или не. В защита на злодеянието е цитиран текст, който тълкува теологичните аспекти на исляма – фетва 68.

"Анонимните" заплашиха Турция заради ИД

Хакери от групата „Анонимните” (Anonymous) обявиха стартирането на мащабна кампания на кибервойна срещу турското правителст...

Не е потвърдено официално дали това наистина е автентична заповед и дали има практика джихадистите да я следват. Посланието е било заловено при операция на американски специални части в Сирия през май тази година.

Централна тема в The New York Times пък е политиката на отбрана в Русия. В пространен анализ американският вестник вади заключение, че от Студената война насам Москва никога не е била толкова активна и не е хвърляла толкова усилия в тази област.

Според информацията Русия дори строи нови бази в Арктика и обновява свои стари военни постове в тази зона. Това се правело с цел да се защитят петролни и газови находища, както и морски маршрути, които ще станат по-отворени и заради климатичните промени. Освен това американската медия отбелязва, че 100 000 руски войници провеждат учения, често пъти и без някакво предварително съобщение. Направен е и обзор на случаите, в които руски самолети нарушават въздушното пространство на своите съседи, включително на САЩ, след като Москва присъедини Крим към своята сфера на влияние. Освен случаят със сваления Су-24 на турско-сирийската граница е припомнен инцидент от март 2014 година, когато руски разузнавателен самолет за малко не се сблъсква с пътническа машина, излетяла от Копенхаген със 132 пасажери на борда. Руският самолет не оповестява позицията си и само бързата реакция на пилотите на пътническия самолет предотвратява трагична развръзка.

Само между 2014 и 2015 година Русия е наляла 11 млрд. долара повече за отбрана. Освен това до 2020 година Москва смята да модернизира 70% от армията си и оборудването ѝ – с над 600 изтребителя, 400 междуконтинентални балистични ракети, над 1000 хеликоптера, 66 установки S-400, 2300 танка, 10 моторизирани ракетни бригади „Искандер”, 28 подводници, 17 000 помощни моторни машини – камиони, автомобили, както и 50 военни кораба.

В либийския град Сирт вече действа религиозна полиция

Новото видео, рекламиращо „службата на прогреса“ на Ислямска държава (ИД), показва, че джихадистите са създали религиозна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия