Горските пожари в Австралия са разширили озоновата дупка с 10%

1009
Горските пожари в Австралия са разширили озоновата дупка с 10%
Снимка: Getty Images/Guliver

Димът от чудовищните горски пожари в Австралия е предизвикал химическа реакция, която е разширила озоновата дупка с 10%, заявиха изследователи, като изразиха опасения, че увеличаването на горските пожари може да забави възстановяването на атмосферната защита на Земята срещу смъртоносната ултравиолетова радиация.

Силните летни горещини и сушата спомогнаха за възникването на смъртоносните пожари от края на 2019 г. до началото на 2020 г., които унищожиха огромни площи евкалиптови гори и обгърнаха Сидни и други градове в дим и пепел в продължение на месеци.

Есенни горещини в източните части на Австралия

В някои от източните части на Австралия, в това число и в Сидни, беше регистриран най-горещият ден от повече от две години насам, като ...

Предишни изследвания стигнаха до заключението, че повече от един милион тона дим, изпомпан в атмосферата от пожарите, са разширили озоновата дупка, която се отваря над Антарктида всяка пролет, предава БГНЕС.

В новото изследване, публикувано в списание Nature, изследователи от САЩ и Китай идентифицираха неизвестна досега химическа реакция в дима от пожарите, която увеличава изчерпването на озона - атмосферен газ, който намалява количеството ултравиолетова радиация, достигаща до повърхността на Земята.

Сюзън Соломон, професор от Масачузетския технологичен институт, която ръководи изследването, заяви, че тази реакция е разкъсала краищата на озоновата дупка над Антарктида, разширявайки я с повече от 2 милиона квадратни километра - 10 % от площта ѝ в сравнение с предходната година.

В по-общ план проучването установи, че чрез задействането на тази реакция пожарите вероятно са допринесли за намаляване на общото количество озон с 3 до 5 процента на средните ширини в южното полукълбо, над Австралия, Нова Зеландия и части от Африка и Южна Америка.

Заради рекордни горещини: Чили е в плен на невиждани горски пожари (ВИДЕО)

Горещата вълна, която удари Чили тази седмица с рекордни температури в някои райони и липсата на валежи, засилиха горските пожари, коит...

Озоновата дупка е създадена първо от човешкото замърсяване - особено от хлорофлуоровъглеводороди (CFC), отделяни от много хладилници - но през последните десетилетия глобалното споразумение за тези химикали, създадени от човека, даде възможност на озоновия слой да се възстанови.

Монреалският протокол от 1987 г., ратифициран от 195 държави, рязко намали количеството на фреоните, изпомпвани в атмосферата, въпреки че молекулите се задържат в продължение на десетилетия. Моделите на ООН предвиждат, че озоновият слой над южното полукълбо ще се възстанови напълно до 2060 г. 

Но Соломон, който за първи път идентифицира химикалите, отговорни за озоновата дупка в Антарктика през 80-те години на миналия век, изрази загриженост, че последиците от изменението на климата могат да забавят възстановяването. "Смятаме, че горските пожари ще стават все по-чести и по-интензивни", каза тя пред АФП, като добави, че озоновата дупка "в крайна сметка ще се оправи, но е възможно горските пожари със сигурност да забавят възстановяването".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com