Халифа Хафтар: Мога бързо да превзема Триполи, но не искам да разрушавам града

3807
Халифа Хафтар: Мога бързо да превзема Триполи, но не искам да разрушавам града
Снимка: Getty Images / Guliver

Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар може да превземе Триполи за 1-2 дни с използването на тежки оръжия, но се страхува от големи жертви сред цивилните, каза Хафтар в интервю за РИА Новости.

На 4 април командирът на ЛНА заповядва на силите си да започнат офанзива върху Триполи, за да го „освободят от терористите“.

Американски ракети открити в база на либийски бунтовници

Бойци от армията на либийското правителство открили мощни американски ракети, които обикновено се продават само на близки американски ...

Въоръжените сили, лоялни към правителството на Националното споразумение в Триполи, обявиха началото на ответната операция „Вулкан на гнева“. В резултат на боевете в Триполи, според Световната здравна организация, загиват над хиляда души, а повече от 5 500 са ранени.

"Можем да прекратим тази война за един или два дни с използването на тежко оръжие, но това ще доведе до унищожаване на града и големи жертви сред цивилното население.

А ние поставяме безопасността на гражданите и градовете над всичко друго, защото целта на тези операции е да се освободи столицата, а не унищожаването ѝ“, каза събеседникът на агенцията.

Хафтар добави още, че целта на операцията е да се освободи столицата от терористите и да се нормализира живота на цивилните, а не да се превземе града на всяка цена.

"Искаме да спасим жителите на Триполи от престъпни банди, а не просто да влизаме в столицата на всяка цена. Ние сме редовна армия, нашето национално задължение е да защитаваме жителите си и тяхната безопасност. Това, което правим, е да защитаваме Триполи, а не да го атакуваме, и никога не сме искали да навредим на цивилни“, обясни либийският маршал.

Правителството в Либия се похвали с успех срещу Хафтар

Проправителствените сили в Либия си върнаха контрола над град Гарян - стратегически град в западната част на страната, предаде БГНЕС. "...

Президентският съвет на правителството на Националното споразумение (ПНС) на Либия изпълнява заповедите на терористите и е подчинена структура, каза още в интервюто Хафтар.

Според него твърдението, че президентският съвет дава указания за продължаване или прекратяване на битките на терористичните групи и милиции, които воюват срещу ЛНА, е погрешно и е "голяма лъжа".

"Истината е, че този съвет получава инструкции от тези групи, а не обратното. Неговата роля е само да предоставя финанси, оръжия и наемници въз основа на нареждания. Съветът само ги изпълнява незабавно", каза Хафтар.

Той отбеляза, че няколко членове на Съвета принадлежат към терористични групи. Според Хафтар, изявленията на Съвета са подготвени от терористи и ролята на Съвета „се свежда до подписването на изявлението и публикуването му“.

Хафтар подчерта, че сега няма посредници за контакти със Съвета, а неговият ръководител е подчинено лице.

Войските на Хафтар бомбардираха парламента в Триполи

Силите, лоялни на маршал Халифа Хафтар, извършиха въздушни удари на няколко позиции, включително луксозен хотел,в който се намира сград...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com