Индия и Пакистан с военни действия и по море

2701
Индия и Пакистан с военни действия и по море
Снимка: Getty Images/Guliver

Конфликтът между Индия и Пакистан, който постави двете страни на ръба на нова война, се превръща във война на нерви. Към продължаващото противопоставяне във въздуха и по суша в Кашмир беше добавен морски компонент, пише руското издание "Коммерсантъ", цитирано от Агенция "Фокус".

Според информацията Пакистан е обявил осуетяването на опит за проникване в териториалните води на страната на индийска подводница. От своя страна, главнокомандващият на индийския флот Сунил Ланба предупреди - терористите възнамеряват да разширят обхвата на своите действия и в допълнение към атаките в Кашмир подготвят атаки от морето. Същевременно Делхи категорично отхвърля възможността за посредничество на световните сили в конфликт с Исламабад, включително на Русия. Индийският посланик в Москва Бала Венкатеш Варма е бил категоричен, че, "дори ако се предложи посредничество, Делхи няма да го приеме."

Индия и Пакистан отново си размениха удари

Размяна на удари между индийските и пакистанските военни е имало тази сутрин в района на Кашмир, съобщи говорителят на индийското минис...

Относно новия инцидент, който се случи във вторник (5 март), официалният представител на Министерството на отбраната на Индия Девендер Ананд заяви: "Пакистан откри непровокиран огън от минохвъргачки и огнестрелни оръжия в района на Нушер в Джаму и Кашмир. Индийската армия реагира решително и ефективно".

Ден по-рано индийските медии, цитирайки свои военни източници, разпространиха информация за още един обстрел от минохвъргачки и леко стрелково оръжие в сектора на Акур на щата Джаму и Кашмир, който е бил извършен от пакистанска територия.

Освен това в понеделник (4 март) Су-30 на индийските военновъздушни сили свали безпилотен летателен апарат, пуснат от Пакистан в северната част на Раджастан. Според Ню Делхи пакистанският безпилотен самолет е нарушил въздушното пространство на страната близо до град Биканер, където е бил свален.

Като цяло през изминалата седмица по разделителната линия в Кашмир бяха регистрирани повече от 60 случая на нарушения на режима на прекратяване на огъня. Беше докладвано за четирима загинали от двете страни, а няколко души бяха ранени.

Напрежението между Индия и Пакистан отново ескалира

Напрежението между Индия и Пакистан ескалира отново днес, след обстрел по границата на спорния Кашмир. Загинали са общо седем души, съо...

Говорейки на пресконференция в Делхи, главнокомандващият на индийските военновъздушни сили Бирендер Синг Дханоа официално призна, че въздушните операции в Кашмир "продължават". Прехвърлянето на Делхи от индийския пилот, командир на връзката на индийските военновъздушни сили Абхинадан Вартърман, който беше свален на 27 февруари в Кашмир по време на въздушна битка между индийските и пакистанските въздушни сили и заловен, се състоя на 1 март, но не доведе до деескалация на конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com