Ирак предаде на Иран останките на 93 войници, загинали през 1988

2841
Ирак предаде на Иран останките на 93 войници, загинали през 1988

Останките на 93 ирански войници, загинали по време на Ирано-иракската война (1980-1988), са предали на Иран властите на Ирак.

Както съобщава иранската тв IRINN, цитирана от ТАСС, церемонията се състояла в граничния пункт Шаламча на ирано-иракската граница.

Най-сетне започнаха да събират останките на MH17

Операцията по събиране на отломките на сваления над Източна Украйна малайзийски самолет вече тече. Първата част от отломките на машинат...

Останките ще бъдат превозени днес в иранския град Ахваз, в който се е състояла траурна церемония, във вторник останките ще бъдат предадени на земята.

С въпроса за връщането на останките на войниците се е занимавал Тристранен съвет, състоящ се от представители на Иран, Ирак и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Досега няма точни данни за загубите в Ирано-иракската война. Според различни данни от двете страни са загинали между 500 000 и 1,5 млн. души.

Споразумението за пълно прекратяване на огъня е влязло в сила на 20 август 1988 година. На 9 юни и 16 октомври 2008 г. Иран и Ирак с участието на МКЧК подписаха меморандуми, предвиждащи съвместна дейност по търсене и идентифициране на телата на загиналите, по събиране на информация за хора, регистрирани по-рано като военнопленници и изчезнали без следа в тази война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com