Ирак ще се опита да си върне Мосул "до седмици"

18431
Ирак ще се опита да си върне Мосул "до седмици"

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че до седмици ще стартира операция по повторното завземане на град Мосул, който до сега беше в ръцете на групировката "Ислямска държава", предаде БГНЕС.

Абади, който даде интервю за Би Би Си, допълни, че се надява градът да бъде освободен в следващите няколко месеца без да бъдат нанесени значителни поражения на населението и на жилищните сгради.

Премиерът допълни също, че през първите няколко месеца от своето управление, което започна през септември, е бил "малко разочарован" от бавната подкрепа за Ирак от страна на международната общност при сраженията срещу "Ислямска държава". Той обаче допълни, че сега ситуацията се е подобрила. Според него водената от Вашингтон коалиция е могла да действа по-бързо в своята кампания срещу "Ислямска държава". Той обаче отхвърли необходимостта от сухопътни войски на САЩ на своя територия, заявявайки, че страната му има нужда от друг вид помощ като оръжия и обучение.

Абади застана срещу по-тясната работа на други държави, включително и от региона, в борбата срещу "Ислямска държава" в страната. "Накрая при нас ще има не само помощници, но и страни, разузнавания и армии, които се опитват да постигнат свои собствени цели".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com