Иракски Кюрдистан готви референдум за независимост през септември

2345
Иракски Кюрдистан готви референдум за независимост през септември
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Автономният регион на кюрдите в Ирак ще проведе референдум за собствена държава въпреки противопоставянето на Багдад, съобщи президентството.

„25 септември 2017 беше определен за деня, в който ще се състои референдум за независимост”, обяви президентството в изявление.

По информация на телевизионния канал „Рудав” датата е договорена между ръководителя на кюрдската автономия Масуд Барзани и представители на кюрдските партии.

За 6 ноември са планирани избори за парламент и избор на ръководство на Иракски Кюрдистан.

„Рудав” съобщи, че на референдума ще се гласува и в спорните територии: Ханкин, Махмур, Синджар и Киркук.

Пореден атентат в Ирак, седем души са загинали

Най-малко седем души загинаха след експлозия на кола бомба в централната част на иракската столица Багдад, съобщи телевизия "Ал Джазира...

Провинция Киркук и едноименният град де юре не влизат в състава на Иракски Кюрдистан, но от средата на 2014 де факто са под контрола на кюрдските военизирани формации „пешмерга”, изтласкали бойците на терористичната групировка „Ислямска държава”.

Териториалната принадлежност на богатия на нефт район на Киркук отдавна предизвиква противоречия между Багдад и Ербил – административен център на Иракски Кюрдистан.

Юридическият статут на Иракски Кюрдистан е скрепен в конституцията на Ирак от 2005 година. Районът е областта, населена с кюрди в северните и североизточните части на Ирак – в провинциите Дахук, Сюлеймания и Ербил.

В началото на април двете основни кюрдски политически сили в Ирак – Демократическата партия на Кюрдистан и Патриотичният съюз на Кюрдистан, се обявиха за провеждане на плебисцит за независимост на автономния район. Те успяха да се споразумеят за създаване на обща комисия, която ще определи механизма на референдума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com