Иран е пратил на Русия милиони боеприпаси от ноември насам, пишат в САЩ

7440
Иран е пратил на Русия милиони боеприпаси от ноември насам, пишат в САЩ
Снимка: Getty Images

Руски кораби пренасят огромни количества ирански артилерийски снаряди и други боеприпаси през Каспийско море. Техеран снабдява войските на диктатора Владимир Путин, които се сражават в Украйна, съобщиха представители на близкоизточните власти пред "Уолстрийт джърнъл".

През последните шест месеца - т.е. от ноември насам - товарните кораби са превозили над 300 000 артилерийски снаряда и един милион боеприпаси от Иран до Русия. Разузнавателна информация за пратките е била предоставена на САЩ, твърдят запознати лица.

Великобритания затегна санкциите срещу Иранската революционна гвардия

Правителството на Обединеното кралство затегна санкциите си срещу иранскаия Ислямски революционен корпус като част от новите ограничени...

Цялата тази информация представлява все по-голямо предизвикателство за САЩ и техните съюзници, които се опитват да прекъснат сътрудничеството между Москва и Техеран, пише "Уолстрийт джърнъл" в свой материал на 24 април.

Иран вече дълго време снабдява Русия с дронове камикадзе, като Москва ги ползва за удари по цивилни цели и по обекти от енергийната инфраструктура на Украйна.

В началото на март САЩ обявиха, че Техеран и Москва са сключили безпрецедентно военно споразумение в хода на войната в Украйна. В това число влиза доставка на ракети и на системи за противовъздушна отбрана, каза тогава министърът на отбраната на Щатите Лойд Остин.

По-рано The Jerusalem Post съобщи, че Иран и Русия може да са постигнали тайно споразумение, позволяващо на Москва да върне обогатен уран на Техеран. Източници на изданието казаха, че споразумението е сключено през юли 2022 г., когато руският президент Владимир Путин посети Иран.

Американска подводница в Персийския залив скара САЩ и Иран

Военноморският флот на Иран твърди, че е принудил американска подводница да излезе на повърхността, след като е навлязла в Персийс...

В края на миналия месец иранските власти съобщиха, че Русия е най-големият инвеститор в страната. Те не казаха нищо за военната сфера, но там сътрудничеството между двете държави се ускори значително. Москва и Техеран са се разбрали и за изграждане на завод в Русия, в който да се произвеждат безпилотни летателни апарати - според няколко американски издания.

Отделно, има информация, че иранците помагат на руснаците да заобикалят петролните санкции. Politico писа през април, че Китай и Русия водят тайни преговори с Иран за попълване на запасите на Ислямската република от ключово химическо съединение, използвано за задвижване на балистични ракети. Как това има връзка с войната в Украйна, четете тук: Politico: Иран води тайни преговори с Русия и Китай за ракетно гориво, касаещо войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия