Иран обещава „да отреже краката” на САЩ

3237
Иран обещава „да отреже краката” на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Иран Хасан Рохани сравни смъртта на генерал Касем Солеймани с „отрязване на ръце”, съобщи агенция Fars News.

В отговор на това Техеран „ще отреже краката” на САЩ в региона, заяви държавният глава.

Рохани пред Макрон: Интересите на САЩ в региона са „в опасност“

Президентът на Иран Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел Макрон, че интересите на Америка в региона са "в опасност", съобщих...

По-рано върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей нарече атаката срещу американските военни бази „плесница за САЩ”.

Говорителят на иранското правителство Али Рабии заяви, че Иран е готов да предприеме по-активни действия, ако САЩ отвърнат на удара срещу базите в Ирак.

„Ние не сме бойци и това беше наше законно право. Ако САЩ решат да отговорят на това (атаките срещу базите – бел. ред.), ние ще предприемем по-активни контрамерки”, каза той и благодари на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР – елитните части на въоръжените сили на Иран) за „провеждането на точна операция, по време на която американската база в Ирак беше атакувана без възможност да се защити”.

Според Рабии, от този момент нататък американският президент Доналд Тръмп със сигурност „няма на бъде в безопасност в региона”, включително заради действията на „някои групи”.

„Действията на тези групи не са свързани с Иран. Ние не се намесваме във вътрешните работи на други държави. И ако тези хора искат да предприемат нещо (срещу САЩ), това ще бъде тяхно лично решение”, подчерта той.

Иран отправи тежки обвинения към САЩ пред ООН

Иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ в "безмилостен икономически тероризъм и международно пиратство", предаде Associated Press. ...

Говорителят на правителството коментира обсъжданата в редица медии вероятност за удари по обекти на САЩ в други страни от региона, в частност в ОАЕ.

„Ако САЩ спрат да провеждат безмилостни операции, в региона ще настъпи мир. Ние нямаме никакви планове за операции срещу други държави, особено мюсюлмански. Тази държави заявиха, че няма да позволят на САЩ да действат срещу Иран”, заяви Рабии. Според него, в момента Техеран, „предполага, че Америка няма да реши да провежда още една глупава операция”.

В същото време министърът на отбраната на Иран Амир Хатами обяви, че отговорът на Техеран на евентуални атаки от страна на Вашингтон ще бъде пропорционален.

„Използвахме ракети с малък обсег. Надявам се, че този урок ще бъде запомнен от САЩ”, заяви той, коментирайки нанесения срещу американските военни бази в Ирак удари.

Хатами подчерта, че Доналд Тръмп е „превърнал администрацията на САЩ в терористично правителство”.

Иран се изплаши от война със САЩ, поиска мир

Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили в Персийския залив и заяви, че Иран ще предложи мирен план, след к...

Изострянето на конфликта между Техеран и Вашингтон ескалира след убийството на ген. Солеймани. Иранските власти обещаха да отмъстят и тази нощ нанесоха ракетни удари срещу две американски военни бази на територията на Ирак.

Според иранския канал Press TV, в резултат на атаката са загинали 80 човека, докато телевизионният канал Fox News твърди, че сред американците няма жертви.

Агенция Tasnim съобщи, че са разрушени 104 инфраструктурни обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com