X
 
 

Иранската полиция затвори повече от 500 заведения заради неспазване на ислямските принципи

2069 0
photo of Иранската полиция затвори повече от 500 заведения заради неспазване на ислямските принципи
Снимка: iStock/Guliver
Иранската полиция е затворила 547 ресторанта и кафенета в Техеран, защото не са спазвали "ислямските принципи".

"Собствениците на ресторанти и кафенета, в които не се спазват ислямските принципи, бяха цел на тази операция, в рамките на която бяха затворени 547 заведения и бяха арестувани 11 нарушители", каза Хосейн Рахими, цитиран на уебсайта на полицията, предаде БГНЕС. 

Според агенция ФАРС, операцията е извършена през последните 10 дни.

Престъпленията включват "неконвенционална реклама в киберпространството, слушане на нелегална музика и разврат", съобщава ФАРС.

"Спазването на ислямските принципи е ... една от основните мисии и отговорности на полицията", каза шефът на полицията.

Също в събота ръководителят на ръководния съд на Техеран, който се занимава с "културни престъпления и социална и морална корупция", призова гражданите на Техеран да съобщават за случаи на "неморално поведение", като изпращат текстови съобщения.

"Хората биха искали да съобщят за тези, които нарушават нормите, но не знаят как ... Решихме да ускорим справянето със случаи на обществени неморални действия", казаха източници от съда.

Гражданите могат да съобщават за случаи на премахване на "хиджаб в коли", "смесени танцови партии" или публикуване на "неморално съдържание в Instagram", каза същият източник.

Според ислямския дрес-код на Иран, където алкохолът е забранен, жените могат да показват само лицето, ръцете и краката си и трябва да носят скромни цветове.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители