Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора: "Докато безжизненото ми тяло бъде освободено"

902
Ирански режисьор обяви гладна стачка в затвора: "Докато безжизненото ми тяло бъде освободено"
Снимка: Getty Images

Един от най-влиятелните ирански режисьори - Джафар Панахи - е обявил гладна стачка в затвора "Евин" в Техеран в знак на протест срещу продължаващото му задържане.

62-годишният Панахи е носител на награди от филмовия фестивал в Кан, режисирал е филми като "Белият балон", "Кръгът" и "Без мечки". Протестът му идва, след като надеждите му за временно освобождаване са били отхвърлени, съобщава информационната агенция "Активисти за човешки права" (HRANA), като се позовава на съпругата на режисьора Тахерех Саиди.

В сряда Панахи, очевидно, е написал в профила на съпругата си в Instagram: "Днес, подобно на много хора, хванати в капан в Иран, нямам друг избор, освен да похарча най-скъпото си имущество... Ще се въздържа от ядене и пиене на всякаква храна или лекарства. Ще остана в това положение толкова дълго, че безжизненото ми тяло да бъде освободено от затвора. С любов към Иран и народа на моята страна".

Иран обвини Израел пред ООН и обеща отмъщение

Иран пряко обвини Израел за нападението с дрон срещу военен завод близо до централния град Исфахан, което стана миналия уикенд. Досега ...

Панахи е арестуван пред затвора "Евин" на 11 юли 2022 г. и му е казано, че ще трябва да изтърпи присъда от 6 години зад решетките. Тя е била издадена от техерански съд още през 2011 г., според HRANA.

Режисьорът е бил обвинен в създаване на антиправителствена пропаганда и подстрекаване към протести по време на безредиците, последвали изборите през 2009 г.

Базираната в Ню Йорк организация за защита на правата на човека Artistic Freedom Initiative (AFI) заяви, че тъй като присъдата на Панахи е произнесена преди повече от десет години, съгласно иранското законодателство давностният срок е изтекъл. Само че иранската съдебна система отказва да преразгледа делото му или да го освободи под гаранция, добавят от AFI.

Поискаха освобождаването на иранския режисьор Джафар Панахи

От главния синдикат на иранските кинодейци официално поискаха сценаристът и режисьор Джафар Панахи да бъде освободен. Според членовете ...

В отворено писмо, публикувано на уебсайта на HRANA, Панахи пише: "Според закона, след като молбата ми за възобновяване на процеса беше приета и съдебното ми дело беше предадено за разглеждане в съответен съд, трябваше незабавно да бъда освободен под гаранция".

Той цитира и протестите, които разтърсиха страната след смъртта в ареста на 22-годишната Махса Амини през септември 2022 г., и на вълната от арести и екзекуции, които бяха извършени след това. "Докато ставахме свидетели на екзекуцията на невинни млади мъже в нашата страна в рамките на 30 дни, чрез намесата на агенти на разузнаването, предаването на моя случай на съдебно отделение отне повече от 100 дни", заяви Панахи.

През последните няколко седмици Джафар Панахи е страдал от грип и други заболявания в затвора, бил е постоянно тормозен от властите и лишаван от основни права, съобщи за AFI източник, близък до режисьора.

ОЩЕ: Иранска двойка ще лежи 10 г. в затвора заради уличен танц (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com