X
 
 

Ирландия: Болсонаро има „оруелска“ позиция за пожарите в Амазония

1825 0
Ирландия: Болсонаро има „оруелска“ позиция за пожарите в Амазония
Снимка: Getty Images/Guliver
Ирландия може да гласува за блокиране на търговска сделка между държавите от ЕС и Южна Америка, ако Бразилия не успее да ограничи рекордни пожари, опустошили Амазония, заяви премиерът Лео Варадкар.

„Много съм загрижен, че тази година са наблюдавани рекордни нива на унищожаване на гори на Амазония от пожар“, гласи негово изявление.

Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите в Амазония

Горските пожари в Амазония са подпалени от неправителствени организации. Това обяви президента на Бразилия Жаир Болсонаро, с което още ...

"Няма как Ирландия да гласува за Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, ако Бразилия не спази своите екологични ангажименти."

Варадкар добави, че Ирландия "ще следи отблизо действията на Бразилия в областта на околната среда" през следващите две години преди ратифицирането на споразумението с Меркосур от Европейския съюз.

След като влезе в сила, то ще обхване пазари със 780 милиона потребители, представляващи една четвърт от глобалния брутен вътрешен продукт.

Ирландския премиер критикува "оруелската" позиция на бразилския президент Жаир Болсонаро, че хвърля вината за пожарите върху групите за екологична кампания и НПО.

Болсонаро също така твърди, че активистките групировки разпалват "екологична психоза" в опит да навредят на икономическите интереси на Бразилия.

Амазония гори - какво прави "бразилският Тръмп"? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Бразилската тропическа гора в Амазонка търпи рекорден брой пожари тази година, сочат нови данни, цитирани от БГНЕС. Националният инстит...

Официални данни сочат за близо 73 000 горски пожари в Бразилия през първите осем месеца на годината - най-високият брой за всяка година от 2013 г.

По-голямата част от пожарите са били в Амазонка, пише БГНЕС.

Екологичните експерти казват, че пожарите са съпътствали б обезлесяването в района на Амазонка, вървящо бързо.

Според данни на Националния институт за космически изследвания (INPE), процесът на обезлесяване се е увеличил многократно през този юли в сравнение със същия месец на 2018 година.

Предупреждението на Варадкар дойде, когато и други световни лидери изразиха опасения относно пожарите. Вижте още по темата тук

Бразилия няма ресурси да се бори с горските пожари в Амазонската джунгла

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро призна, че правителството му няма ресурси, за да се справи с рекордния брой пожари в Амазонската...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално