"Истинско съкровище": Археолози с ново историческо откритие в Египет

26317
"Истинско съкровище": Археолози с ново историческо откритие в Египет
Снимка: Diego Delso / CC BY-SA 4.0

Египет е известен със своите археологически и културни богатства и важни забележителности, които не само имат голяма историческа стойност, но са и един от източниците на доходи за държавата, отбелязва египетското издание El Balad.

Напоследък бяха направени много археологически открития, които хвърлят светлина върху културния, религиозния и социалния живот на древните египтяни. Археолозите наскоро откриха ново съкровище в Хераклеополис (провинция Бани Суеф), докато почиствали бурените от археологическата зона.

Намерени са 4 канопични балдахина със синовете на бог Хор - Хапи, Амсет, Кебехсенуф и Дуамутеф.

Органът за антики в провинция Бени Суеф формира специална комисия, която установи, че четирите балдахина са направени от алабастър и че лицата са направени от варовик.

Мястото, където са открити четирите балдахина, е разгледано в присъствието на Кемал Хюсеин, ръководител на отдела за антики на Хераклеополис, Уалид Мухамадин, инспектор по антиките на Хераклеополис, представители на туристическите власти и полицията за антики. Находката е предадена в Регионалното антично хранилище за провеждане на съответните процедури. Още: Древна статуя на Буда е открита за първи път в Египет

Археологически разкопки в Хераклеополис 

Площта на археологическите разкопки в Хераклеополис е 390 акра. Тук се намират руините на храма на Рамзес II и две статуи на фараона, изработени от кварцов камък. Хераклеополис е бил столица на Древен Египет по време на управлението на IX и X династии (2263-2070 г. пр.н.е.). 

Хюсеин Абдел-Басир, директор на Музея за антики към Александрийската библиотека, заяви, че Хераклеополис (провинция Бани Суеф) е една от най-важните археологически зони в Египет. Тук са открити канопични съдове, които са били използвани от древните египтяни по време на процеса на мумифициране за съхранение на вътрешни органи, пише още El Balad.

Опитите за кражба на цивилизацията 

На канопичните съдове също са изобразени синовете на бог Хор. Древните египтяни вярвали, че те защитават тялото на починалия в другия свят. 

Мамду ал Дамати, археолог и бивш египетски министър на антиките, обърна внимание на опитите за плячкосване на египетски антики. В същото време той счита, че всички тези опити са обречени на провал, тъй като египтяните са истинските наследници на древната египетска цивилизация. Още: Учени показаха скрит тунел във Великата пирамида в Гиза (ВИДЕО)

Откритието, направено от Шамполион през 1822 г., поставя основите на науката египтология. Тогава нивото на образование в Египет било доста ниско и след като Саид паша създал Службата за антики, на египтяните е забранено да ходят на археологически обекти. Отначало това е прерогатив на французите, а след това и на други чужденци. 

Ахмед Камал паша е първият египетски археолог. Преводачът от древноегипетски език може да стане символ на египетските антики. 

От 50-те години египетският интерес към археологията започва да расте. До днес са извършени много археологически разкопки. Опитите за омаловажаване на египетската цивилизация бяха неуспешни. Тя просто доказа своята стойност за пореден път.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com