Израел не изключва да прати ПВО-системата "Железен купол" на Украйна (ВИДЕО)

4862
Израел не изключва да прати ПВО-системата "Железен купол" на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в интервю за CNN, че обмисля военна помощ за Украйна и е готов да служи като посредник, след като САЩ призоваха Тел Авив за по-активно участие.

Нетаняху беше попитан дали Израел би могъл да предостави например противовъздушната система "Железен купол", която защитава небето на близкоизточната страна и по време на конфликта с "Хамас" през 2021 г. успя да прехване 90% от изстреляните ракети. Отговорът на премиера беше: "Е, със сигурност проучвам това".

Израел блокира доставката на ПВО системата "Железен купол" за Украйна

Не желаейки да усложнява отношенията си с Русия, Израел спря прехвърлянето от Вашингтон на разработената от Rafael система за противора...

Той потвърди, че САЩ са прехвърлили в Украйна малко известни запаси от артилерия, която разполагат в Израел. "САЩ току-що взеха огромна част от израелските боеприпаси и ги предадоха на Украйна. Израел също така, честно казано, действа по начини, които няма да изброявам тук, срещу оръжейните производства на Иран, които се използват срещу Украйна", заяви Нетаняху, цитиран от CNN.

Той заяви, че е готов да посредничи, ако бъде помолен от Съединените щати и други страни. "Достатъчно дълго съм наоколо, за да знам, че трябва да има подходящ момент и подходящи обстоятелства. Ако те възникнат, със сигурност ще го обмисля", каза Нетаняху.

Думите му идват след посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Израел, който призова за спокойствие след избухването на напрежението между Тел Авив и палестинците и също така подкани Израел да увеличи подкрепата си за Украйна.

По-рано администрацията на американския президент Джо Байдън поиска от Израел да предаде на Киев старите противовъздушни ракети Hawk, които има на склад. Това съобщиха трима израелски и американски служители пред Axios, цитирани от журналиста на медията Барак Равид от Тел Авив. Само че израелците са казали "не".

10 години Железен купол: По-безопасен ли е животът в Израел?

Групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" изстреляха над 1750 ракети и снаряди от минохвъргачки към Израел от понеделник насам, принужда...

Що се отнася до "Железен купол", това е система за противовъздушна отбрана, разработена от Rafael Advanced Defense Systems в партньорство с IAI и дъщерната ѝ ELTA Systems, чието дело е многофункционалният радар, който е част от системата. Компанията Rafael стои зад проектирането и управлението, интеграцията, пусковата установка и прехващача, който има ключова роля за ефективността и възможностите на цялата система, а също така определя дизайна на всички други елементи.

"Железен купол" спира ракети и снаряди с малък обсег. Последните подобрения на системата ѝ позволяват да се справя с нови заплахи като дронове и други безпилотни летателни апарати. Куполът е в експлоатация от март 2011 г. и оттогава се използва за прехващане на ракети, изстрелвани най-често от "Хамас" и други палестински групировки.

Системата за ПВО на Израел с близък обхват разчита на радара и на подробен анализ, за ​​да определи дали дадена ракета е заплаха – ако съществува риск да атакува населено място или важен инфраструктурен обект, веднага се изстрелва прехващач. Батарея от "Железен купол" се състои от радарно устройство и контролен център, който може да засича заплахи малко след изстрелването им, като изчислява тяхната траектория и цел. Само няколко секунди са необходими, за да бъде открита приближаваща се ракета.

През февруари 2022 г., преди началото на руската инвазия в Украйна, Израел отказа да достави "Железен купол" на Украйна.

Забавни мемета заляха интернет след като руснаците качиха ПВО по покривите в Москва

Мемета, осмиващи поставените по покривите в центъра на Москва системи за ПВО, заляха социалните мрежи. Както съобщихме вчера в руската ...

ОЩЕ: Израел предлага модерни радари за защита на българското небе (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com