Израел отпуска 10 млрд. долара за арабското малцинство в страната

1894
Израел отпуска 10 млрд. долара за арабското малцинство в страната
Снимка: Getty Images

Правителството на Израел одобри финансиране в размер на близо 10 млрд. долара за подобряване на социално-икономическите условия за арабското малцинство в страната, което отдавна се оплаква от маргинализация и в момента е обхванато от безпрецедентна вълна от престъпност.

Планът, одобрен от правителството на министър-председателя Нафатли Бенет късно в неделя, предвижда 30 млрд. шекела (9,35 млрд. долара) да бъдат изразходвани в продължение на пет години за "преодоляване на разликата в арабския сектор" в сравнение с условията в еврейската общност. Средствата ще отидат за "развитие на заетостта, укрепване на общините, подобряване на здравните услуги, насърчаване на интеграцията в хай-тех и технологични професии" наред с други области, съобщиха от кабинета на премиера.

3000 жилища на Западния бряг смята да изгради Израел

Комисията по планиране към гражданската администрация на Израел ще заседава следващата седмица, за да одобри плановете за строителствот...

Бенет, десен националист, оглавява идеологически разнородна коалиция от осем партии, която разчита на подкрепата на ислямистката партия "Раам" - първата арабска партия, участваща в израелско правителство. Ръководителят на партията "Раам" Мансур Абас похвали плана за финансиране в публикация във Facebook, като заяви, че подобна програма е била условието, за да се съгласи да подкрепи правителството на Бенет. Абас също така похвали отделен план на стойност 2,5 млрд. шекела, одобрен в неделя, за борба с нарастващата престъпност в арабската общност, където тази година са убити повече от 100 души.

"Нашето общество заслужава да направим всичко възможно, за да осигурим сигурност на нашите синове и дъщери", написа Абас.

Коментирайки поредицата от убийства, за които мнозина обвиняват неконтролираната организирана престъпност, министърът на обществената сигурност Омер Барлев заяви, че "престъпните фамилии в арабската общност държат арабския сектор за гърлото".

Хиляди хора излязоха в арабския град Ум ал Фам в петък, за да протестират срещу нарастващото насилие.

Израел отделя 1,5 млрд. долара за евентуален удар срещу ядрените съоръжения на Иран

Израел одобри бюджет в размер на около 1,5 млрд. долара (5 млрд. израелски шекела) за обучение на военните за евентуален удар срещу ира...

Планът включва финансиране за разбиване на престъпни организации, повишаване на личната сигурност, намаляване на незаконното притежаване на оръжие и укрепване на "устойчивостта на арабските общности при справяне с насилието", се казва в изявлението на премиера.

Арабските граждани на Израел, които съставляват около една пета от населението, са потомци на палестинци, останали в земите си след основаването на Израел през 1948 г. Те често се оплакват от дискриминация в различни области, включително при разрешителни за строеж, в инфраструктура и образование.

Предишното правителство на Израел, оглавявано от Бенямин Нетаняху, стартира подобна, макар и по-малка, петгодишна програма за финансиране на арабския сектор през 2015 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com