Израел публикува ВИДЕО, показващо чия ракета удари болницата в Газа. Жертвите се увеличават

9707
Израел публикува ВИДЕО, показващо чия ракета удари болницата в Газа. Жертвите се увеличават
Снимка: Getty Images

Ракета, изстреляна от Газа по цел в Израел в рамките на все по-горещата война в Израел, е причината за трагедията в болница "Ал Ахли" в Газа. Това твърдят от израелската армия (IDF), като публикуваха видеокадри в официалния си профил в Twitter като доказателство:

Говорителят на израелските сили за отбрана подполковник Джонатан Конрикус изрично публикува в своя личен профил в Twitter видеокадри и то специално от "Ал Джазира" (арабската телевизия също побърза в първите минути недвусмислено да съобщи, че ударът е дело на израелската армия), показващи излитащ от Газа обект, оставящ огнена диря. Малко след това обектът избухна в небето, а буквално минути по-късно последва експлозия на земята:

В официалния профил в Twitter на израелските сили за отбрана има и публикация, която е насочена директно срещу британската държавна медия BBC. Нейното послание е ясно - проверявайте си информацията, преди да обвинявате Израел:

"Знаем, че ракета на "Ислямски джихад" е дефектирала при изстрелване и е ударила болницата в Газа", декларираха от израелската армия. Нейният говорител Даниел Хагари също каза на специален брифинг, че "Ислямски джихад" са отговорни за случилото се в "Ал Ахли". "По време на стрелбата не сме извършвали никакви въздушни операции близо до болницата и ракетите, които са поразили сградата, не съвпадат с нашите", подчерта Хагари. От израелските сили за отбрана обявиха, че редица световни медии "безкритично" са публикували версията на "Хамас" за случилото се:

"Нека целият свят знае: варварите терористи в Газа са тези, които атакуваха болницата в Газа, а не израелската армия. Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват собствените си деца" - това официално изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху беше разпространено от канцеларията му, предаде БТА.

Логично, "Ислямски джихад" нарече "лъжа" обвиненията на Израел, че е отговорен за бомбардировката на болницата в Газа. Според версията на екстремисткото арабско движение, трагедията е причинена от бомба, пусната от самолет на израелската армия.

Самовзривиха се: Израел демонстрира с ВИДЕО защо се случи трагедията с болницата в Газа

Жертвите

Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че жертвите на взрива в болницата вече са 800. Има видеокадри от мястото на събитието, публикувани от The Guardian - те показват вторична експлозия, след като спасителни екипи са влезли да търсят оцелели и да помагат на ранени в лечебното заведение.

Според данните на "Ал Джазира", събирани от палестинското здравно министерство (подвластно на "Хамас"), Палестинския червен кръст и израелските здравни служби, жертвите в Ивицата Газа вече са най-малко 3000, ранените са поне 12 500. На Западния бряг, другата Палестинска автономия, има поне 61 убити, ранени са над 1250 души. Смъртоносните атаки на "Хамас" от миналите почивни дни и след това са взели най-малко 1400 жертви в Израел, ранени са поне 3500 души.

Гняв в арабския свят

След като пропалестински демонстранти опитаха да подпалят израелското посолство в Йордания, а протести избухнахав Рамала, в Ливан и в Турция, не останаха по-назад и в Тунис, Сирия, Египет, Мароко, Иран. Специално в Иран протести имаше пред посолствата на Великобритания и Франция и призиви: "Смърт", но демонстрациите приключиха мирно към 3:00 сутринта българско време. 

Иранският президент Ебрахим Раиси обяви ден на "обществен траур" в сряда (18 октомври) и заяви, че ударът по болницата ще се обърне срещу Израел и неговия съюзник САЩ. "Пламъците на американско-израелските бомби, хвърлени тази вечер върху палестинските жертви, ранени в ... болницата в Газа, скоро ще погълнат ционистите", заяви Раиси, цитиран от агенция ИРНА. "Иран е в траур", добави той, предаде БГНЕС.

Външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан призова в съобщение в X за "глобално единство" срещу Израел - "режим, по-ненавистен от Ислямска държава".

Има твърдения за протести дори в Канада - на арабската общност в Монреал, като бяха показани видеокадри, на които се чуват викове: "Свобода, Свободна Палестина":

В Рамала протестите не бяха насочени само към Израел, а и против палестинския президент Махмуд Абас.

Войната в Израел: Размирици в Йордания и Ливан, протест в Турция след удара по болница в Газа (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com