Израел: Войната срещу Хамас навлиза в нова фаза

2530
Израел: Войната срещу Хамас навлиза в нова фаза
Снимка: Getty Images

На 4 декември министърът на отбраната на Израел Йоав Галант очерта новия етап на войната на Израел в Газа: по-целенасочен подход в северната част и по-нататъшно преследване на лидерите на Хамас в южната част, докато Израел се стреми да освободи останалите заложници, държани от Хамас.

Под международен натиск да премине към по-малко интензивни бойни операции и в условията на икономически предизвикателства Израел намалява силите си в Газа, за да позволи на хиляди резервисти да се върнат на работните си места. 

Още: Хиляди на погребението на убития лидер на "Хамас" в Бейрут (ВИДЕО)

Галант заяви публично, че операциите в северната част на страната ще включват рейдове, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари и операции на специалните сили.

В южната част, където повечето от 2,3 млн. души от Газа живеят в палатки и други временни убежища, фокусът ще бъде върху унищожаването на лидерите на Хамас и спасяването на около 130 израелски заложници, останали от около 240, отвлечени на 7 октомври, предаде БГНЕС.

Бъдещето на Газа

След войната Хамас вече няма да контролира Газа, каза Галант и добави, че анклавът ще бъде управляван от палестински органи, докато няма заплаха за Израел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пътува до Близкия изток за седмица на дипломация, за да предотврати разрастването на конфликта, съобщи Държавният департамент.

Още: Израелските посолства по света са нащрек след убийството на лидер на „Хамас“

По-рано в четвъртък при израелски обстрел на Ивицата Газа бяха убити над 20 палестинци, включително 16 в Хан Юнис, южен крайбрежен район, пълен с хора, избягали от други части на анклава, съобщиха от здравната служба на Газа.

Сред загиналите има и девет деца, казаха те. Отделно петима палестинци са били убити при израелски въздушен удар по автомобил в бежанския лагер Ал-Нусейрат, съобщиха за Си Ен Ен здравни служители. Жители на Газа заявиха, че израелски самолети и танкове са бомбардирали и два други бежански лагера, което е накарало много хора да се насочат на юг.

Още: САЩ ликвидираха поне един командир на проиранските милиции в Ирак

Войната на Израел срещу "Хамас" наближава тримесечие на фона на международната загриженост, че конфликтът се разпростира извън Газа, включвайки окупирания от Израел Западен бряг, силите на "Хизбула" на ливанско-израелската граница и морските пътища в Червено море.

Загрижеността нарасна, след като във вторник при удар с безпилотен самолет беше убит заместник-лидерът на Хамас Салех ал-Арури в ливанската столица Бейрут. Той беше погребан в палестинския лагер Шатила в града на 4 декември сред тълпи от опечалени, които стреляха с огнестрелно оръжие.

Още: САЩ осъдиха обвиненията, че Израел води геноцид в Ивицата Газа

В сряда лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала се зарече, че неговата мощна шиитска милиция, подкрепяна от Иран, "не може да мълчи" след убийството, но не отправи конкретни заплахи за действия срещу Израел в подкрепа на "Хамас".

От началото на войната в Газа "Хизбула" е въвлечена в почти ежедневна размяна на обстрели с Израел по южната граница на Ливан.

Израел нито потвърди, нито отрече убийството на Арури. Той обеща да унищожи Хамас след нападението на ислямистката групировка в южната част на Израел на 7 октомври, при което според Израел са били убити 1200 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия