Япония разработва най-тежкия и скъп изтребител в света

9857
Япония разработва най-тежкия и скъп изтребител в света
Снимка: US Air Force

На 18 декември Пентагонът съобщил, че корпорацията Lockheed Martin (разработила F-35) изразила желание да помогне на японския гигант Mitsubishi Heavy Industries (MHI) при проектирането на изтребителя на 2030-те години (известен като F-X, тоест F-„неизвестен”). По-рано Boeing и BAE Systems също предложиха помощта си, но тя беше отклонена, съобщи svpressa.ru.

„Япония планира да започне работа над новия изтребител през 2024 финансова година и предполага да го въведе в строя през 2035 финансова година, когато сегашният F-2 (японско-американски F-16 Fighting Falcon) ще започне да излиза от експлоатация” – съобщи агенция Kyodo News.

Отложиха производството на супер изтребителите F-35

Пентагонът реши да отложи пълното производство на супер изтребителите F-35 за неопределен период, пише Bloomberg. Американските военн...

За проекта F-X не се знае почти нищо, освен че ще бъде 6-то поколение и ще бъде в състояние да лети в безпилотен режим дори при въздушен бой с електронен пилот, твърди svpressa.ru.

По информация на токийския вестник Shimbun, някога бившият министър на японските Сили за самоотбрана Таро Коно предложил за замяна на F-2 да бъде разработен класически БПЛА от типа на MQ-9 Reaper. Не било възприето и предложението да копират някои неща от американците, за да икономисат огромни средства. От кабинета на министрите отговорили, че такава импортна зависимост може да отслаби отбранителната промишленост на страната.

Известно е, че Япония заделя първоначално за проектирането поне 1,2 трилиона йени ($15 млрд.). През 2018 г. висши военни съобщили, че MHI ще икономисат ресурси при създаване на нови образци военна техника „за сметка на използване на технологични иновации, например изкуствен интелект”.

За такъв проект $15 милиарда по западни мерки не са много средства. Kyodo News напомня, че САЩ само в 2012 г. за заделили $72 млрд. за доработване на F-35.

Освен това в плановете на Токио се говори само за 90 изтребителя F-X, докато Lockheed Martin разчита да произведе 2394 броя F-35. Единичната машина ще струва на Япония доста скъпо, обаче в Токио са решили, че нямат друг избор – счита военният експерт Бредли Перет от Австралийския институт за стратегическа политика (Australian Strategic Policy Institute, или ASPI).

Руски МиГ-31 прихвана американски разузнавателен самолет над Берингово море

Руски изтребител МиГ-31 беше изпратен във въздушното пространство във връзка с приближаването на разузнавателен самолет RC-135 на ВВС н...

Експерти прогнозират един много прост извод: самураите искат да имат пълен контрол над своя бъдещ самолет, без някой да знае нещо за него. С това се обяснява планът да се построят само 90 машини, макар навярно биха се намерили желаещи да купят този летящ шедьовър, отбелязва svpressa.ru.

Този път Токио, за разлика от F-2, не иска от САЩ дори един болт. Mitsubishi възнамерява да проектира всяка част, двигатели, сензори и бордово оръжие. Най-важното е, че когато F-X постъпят на въоръжение, то F-35 ще бъде на над 30 години. Удачният по време старт ще позволи на Токио да формира изискванията към новата машина, която би гарантирала победа над конкуренти като F-35, F-22, Су-57 и J-20.

По информация на ASPI, двумоторната концепция на F-X показва, че Mitsubishi ще създава самолет, значително по-тежък от F-22 и Су-57, възможно е дори да е най-тежкият изтребител в света. Такива габарити трябва да гарантират на F-X безпрецедентна далечина на полета и скорост. За сега като най-изтребител се счита 40-тонният Ту-128М.

„F-Х се превръща в такъв мощен звяр, че аз му дадох прозвището „Годзила” – пише Бредли Перет. Разработката на такъв голям и безусловно скъп изтребител вече постави дори американците в ступор. Японците трудно ще бъдат настигнати, трябват страхотно много пари, но е очевидно, че е започнала нова надпревара във въоръжаването, отбелязва svpressa.ru.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

F-16 прихванал и прогонил самолет от затворена зона по време на реч на Тръмп

Изтребител на американските ВВС F-16 е прихванал и ескортирал самолет, навлязъл във въздушно пространство, затворено в сряда по време н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com