Японски военен хеликоптер се разби в океана с 10 души на борда

1154
Японски военен хеликоптер се разби в океана с 10 души на борда
Снимка: Getty Images

Спасители претърсват водите край Южна Япония за 10 души на борда на японски военен хеликоптер, разбил се вчера, съобщи министърът на отбраната Ясуказу Хамада. "Ще продължа да правя всичко възможно, за да събирам информация за щетите и да търся оцелели хора", заяви Хамада, видимо разстроен.

Генерал Ясунори Моришита, началник на щаба на японските Сухопътни сили за самоотбрана, заяви, че издирвачите са открили в морето нещо, което изглежда е било части от хеликоптера UH-60JA, и продължават да претърсват океана за оцелели, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Ако не бъдат открити такива, катастрофата ще бъде най-смъртоносният инцидент във военната авиация на Япония от 1995 г. насам, съобщиха още от японското министерство на отбраната.

Сред изчезналите военнослужещи са двама пилоти, двама механици и шестима пътници, сред които генерал-лейтенант Юичи Сакамото, командир на 8-а дивизия, новоназначен на поста си от 30 март, съобщи японската обществена телевизия NHK.

Според Министерството на отбраната хеликоптерът е изчезнал вчера в 15:56 ч. местно време от радарите край бреговете на остров Мияко в южната японска префектура Окинава. Остров Мияко се намира на около 400 км източно от Тайван и там е базирано ракетно подразделение.

Япония ще строи нови бомбоубежища

Парламентът на Япония може да приеме законопроект през следващата финансова година, с който да се определи график за изграждането на бо...

ОЩЕ: Япония започва да предоставя военна помощ на "сходно мислещи държави"

Патрул е извадил от морето спасителна лодка вчера с надпис „Сухопътни сили за самоотбрана“, според говорител на японската брегова охрана. Рано сутринта днес във водите северно от остров Ирабу, който е свързан с остров Мияко чрез мост, са били извадени също рамка на прозорец, врата с надпис "Сухопътни сили за самоотбрана" и лопатка на ротор, добави той.

Според производителя Mitsubishi Heavy Industries, UH-60JA е многофункционален хеликоптер, базиран на хеликоптерите Black Hawk на американската армия.

Последният път, когато при инцидент с японска военна авиация са загинали най-малко 10 души, е на 21 февруари 1995 г. През февруари 1984 г. пък 12 души загиват, когато лодка се разбива във водите край западното крайбрежие на остров Ао в префектура Ехиме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия