Жертвите в Турция и Сирия вече са над 28 000, ООН с мрачна прогноза

10150
Жертвите в Турция и Сирия вече са над 28 000, ООН с мрачна прогноза
Снимка: Getty Images

Размирици в Южна Турция и действия на мародерски банди са прекъснали спасителните дейности на някои места след смъртоносното земетресение в Турция, съобщиха три спасителни групи.

Лично президентът Реджеп Ердоган потвърди, че е имало случаи на мародерство. Той заяви, че ще използва извънредни правомощия, за да накаже всеки, който нарушава закона.

Германия издава спешни визи на жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Германия ще издаде тримесечни визи на пострадали от земетресението в Турция и Сирия, които имат семейства в страната, съобщи министърът...

Броят на жертвите на труса от 7,7/7,8 по Рихтер от 6 февруари в Турция и Сирия надхвърли 28 000 души, а надеждата за намиране на още много оцелели намалява въпреки някои чудодейни случаи до момента. ОЩЕ: Спасители извадиха живо 20-дневно бебе от руините в Турция (ВИДЕО)

Официални лица и медици съобщиха, че в Турция са загинали 24 617 души, а в Сирия - 3574. Според ООН жертвите ще надхвърлят 50 000 души. Организацията предупреди, че най-малко 870 000 души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от топла храна. Само в Сирия без дом може да са останали до 5,3 милиона души.

Близо 26 милиона са засегнати от земетресението, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Тя отправи апел за спешна помощ в размер на 42,8 милиона долара за посрещане на неотложните здравни нужди.

Междувременно държавните медии съобщиха, че 48 души са били арестувани за мародерство, според AFP. Съобщава се, че са били иззети няколко оръжия, пари в брой, бижута и банкови карти.

Учени: Силно земетресение в Истанбул е неизбежно

Мнозина се опасяват, че унищожителните земетресения в понеделник са предизвикали тектонично напрежение в цяла Турция, пише "Франкфуртер...

Турската полиция също така съобщи, че е задържала 12 души заради срутени сгради в провинциите Газиантеп и Санлиурфа. Според информационната агенция DHA сред тях има и строителни предприемачи.

Очаква се да има и още арести, след като вицепрезидентът Фуат Октай заяви пред репортери късно в събота, че прокурорите са издали 113 заповеди за арест заради сградите. Припомняме, че над 6000 сгради в Турция бяха разрушени след фаталното земетресение и вторичните трусове.

Германските спасители и австрийската армия спряха издирвателните операции в събота, позовавайки се на сблъсъци между неназовани групи, пише BBC. Очаква се сигурността да се влоши с намаляването на хранителните запаси.

Говорител на австрийската армия, че в резултат на сблъсъци между неидентифицирани групировки в провинция Хатай десетки служители от звеното за помощ при бедствия на австрийските сили са потърсили убежище в базов лагер заедно с други международни организации. "Агресията между фракциите в Турция нараства", заяви подполковник Пиер Кугелвайс.

Първите помощи от Ивайловград заминаха за Турция и Сирия

Първият автобус с помощи, които ивайловградчани дариха, вече пътува към хората от пострадалите от земетресение държави. За отрицателно ...

Часове след като Австрия преустанови дейностите си, министерството на отбраната на страната заяви, че турската армия се е намесила, за да предложи защита, което е позволило подновяването на спасителните операции.

Германският клон на групата за търсене и спасяване ISAR и Федералната агенция за техническа помощ на Германия (TSW) също преустановиха операциите, като се позоваха на съображения за сигурност. "Има все повече съобщения за сблъсъци между различни фракции, чуват се и изстрели", заяви говорителят на ISAR Щефан Хайне. Германските спасителни екипи заявиха, че ще възобновят работата си веднага щом турските власти сметнат ситуацията за безопасна.

ОЩЕ: Гигантски разлом изникна в Турция след земетресението (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия