Жестоката атака на Израел в Газа. Бой за всяка улица и всеки дом - ето какво представлява операцията

2871
Жестоката атака на Израел в Газа. Бой за всяка улица и всеки дом - ето какво представлява операцията
Снимка: Getty Images

“Ще продължаваме, докато не победим. Нямаме друг избор”. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху категорично отхвърли възможността за прекратяване на огъня. Със сухопътната си офанзива в ивицата Газа израелската армия раздели територията на две и обкръжи град Газа. Засега улични боеве се водят в предимно селски райони, но те скоро ще се пренесат и в града.

“Израелските войници са много добре подготвени за тази операция”, казва британският военен експерт Франк Ледуидж от Университета в Портсмут. “При воденето на сражения в градски условия те имат по-голям опит от всяка друга армия в света”. Военните на Израел тренират за точно такива боеве в специален център в пустинята Негев. Сегашната ситуация обаче е извънредна.

Уроци от сраженията при Мосул

Още: Лекарите в Газа оперират без упойка

САЩ подкрепят Израел военно и дипломатически и съветват израелското правителство, но също така предупреждават да няма твърде големи очаквания. Боевете в градска среда са “изключително трудни” и напредъкът на войските е бавен, коментира американският министър на отбраната Лойд Остин.

Американците добре знаят за какво става дума. В тежките сражения на водената от САЩ коалиция срещу т.нар. “Ислямска държава” в Сирия и Ирак, подобни боеве често водеха до много цивилни жертви. В битката за Мосул изчисленията показват, че в периода 2016-2017 година са загинали близо 10 000 цивилни. Сраженията от къща на къща, от улица на улица продължиха цели девет месеца, въпреки че терористите от “Ислямска държава” вече бяха в международна изолация и не получаваха подкрепа отвън.

Хамас, която е смятана на терористична организация от ЕС, САЩ, Германия и редица други страни, е доста по-добре снабдена с оръжия и има подкрепата на Иран и ливанската ислямистка групировка Хизбула. Американският президент Джо Байдън вече предупреди Израел да не повтаря грешките на САЩ след атентата от 11 септември 2001 година.

Градски боеве: опасности от всички страни

Още: ВИДЕО: Израел ликвидира водещия оръжеен експерт на „Хамас“

За Израел обаче явно няма връщане назад. Въпреки че израелската армия има сериозно числено превъзходство над Хамас, палестинските бойци имат голямо предимство - познават терена и отдавна се подготвят за сражения.

Британският експерт Ледуидж смята, че най-голямото предизвикателство в градските сражения са различните засади и клопки - скрити взривни устройства могат да се укрият навсякъде в сградите, много от които са в руини след израелските въздушни и артилерийски бомбардировки. Отстраняването на тези препятствия е трудно и отнема много време.

Огромната система от тунели под земята също е голям проблем. Особено в плътно застроените райони “бойците могат да преминават от една сграда в друга, без изобщо да се налага да излизат над земята”, обяснява Ледуидж. Това значи, че израелските войници могат лесно да бъдат изложени на засади. Съществува риск и от взимане на още заложници. Хамас вече държи над 200 цивилни израелци за заложници и ги използва като разменна монета. Ако израелската армия се опита да ги освободи, много експерти смятат, че Хамас ще ги убие.

Трудно е да се установи кой е цивилен и кой не

Още: Червеният кръст: Хуманитарен конвой е бил обстрелван в Газа

Парлив е и въпросът за цивилните палестински граждани в ивицата Газа, както и за тактиката на Хамас да ги използва като човешки щит. САЩ и други западни правителства призовават Израел да щади цивилните, което той уверява, че прави. Според контролираното от Хамас здравно министерство на Газа обаче цивилните жертви вече са повече от 10 000.

Израел призова цивилните в ивицата Газа да напуснат северната част, където се водят повечето сражения. Стотици хиляди обаче все още не са успели. “Много е трудно при градски сражения да се различат цивилните от бойците на Хамас”, казва военният експерт Ледуидж.

Когато предупреждават за цивилни жертви, западните правителства отчитат и опасността от регионална ескалация. “Хамас иска да произведе ужасяващи картини на загинали палестински цивилни граждани и по този начин да въвлече Иран и неговите проксита в този конфликт", заяви пред Дойче Веле Ханс-Якоб Шиндлер от международната организация Counter Extremism Project.

В първата си реч от началото на новата ескалация лидерът на Хизбула Хасан Насрала все пак не призова за война срещу Израел. Франк Ледуидж предполага, че с това „опасността от регионална ескалация е намаляла значително, поне в краткосрочен план". Насрала е реалист и съзнава, че голямото мнозинство ливанци искат конфликтът да остане ограничен само в ивицата Газа.

Още: Войната в Израел: Град Газа е обкръжен, лидерът на "Хамас" е притиснат в бункер, обяви Нетаняху (ВИДЕО)

Какво ще се случи след края на офанзивата в Газа?

Израелският министър на отбраната Йоав Галант очаква сраженията да продължат с месеци. “Може да отнеме месец, два или три, но в крайна сметка Хамас вече няма да съществува”, категоричен беше Галант.

Дори Хизбула да не отвори нов фронт на север, а Израел да успее да унищожи Хамас, остава неясно какво може да се очаква след това. Последната голяма сухопътна офанзива на Израел в ивицата Газа беше през 2014. Въоръженият конфликт продължи близо два месеца. Тогава обаче целта не беше пълното унищожаване на Хамас. В момента няма яснота какво планира Израел за периода след офанзивата в ивицата Газа.

 

Още: САЩ се обявиха против "повторната окупация" на Газа от Израел

Източник: Дойче веле

ООН: Най-малко 70% от палестинците в Газа са били разселени заради войната

Асоциацията на чуждестранната преса обвини ЦАХАЛ в тормоз над репортери

Израел ще отговаря за безопасността в Газа: Какво имаше предвид Нетаняху

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com