Канбера легализира Uber

5737
Канбера легализира Uber
Снимка: Getty Images/Guliver

Столицата на Австралия Канбера днес стана първият град в страната, който легализира услугата за споделени пътувания Uber, въпреки ожесточените протести от страна на таксиметровите шофьори, предаде Стандарт нюз.

От днес шофьорите, които са се включили към услугата "UberX", позволяваща регистрираните шофьори да превозват пътници със собствените си автомобили, ще имат възможност да работят наравно с такситата.

Във Франция шофьорите на Uber въстанаха срещу гиганта

Шофьорите на Uber страдат от липсата на професионална организация, която да представи исканията им пред американския гигант. Новият син...

Главният министър на Австралийската столична територия Андрю Бар изрази увереност, че услугата е безопасна и ще допълни таксиметровите превози.

Той бе първият, който използва услугата след легализирането ѝ, заедно с генералния мениджър на "Uber" за Австралия Дейвид Рорсхайм.

"Uber" бе създадена през 2009 г. в Калифорния и бързо се разрасна, обхващайки 60 държави. Експанзията й обаче доведе до сблъсъци с таксиметровите шофьори, които я възприемат като нелоялна конкуренция, и до множество правни проблеми заради системата на компанията за акредитация на шофьорите и други въпроси.

През септември хиляди шофьори на таксита протестираха в Сидни, Мелбърн и Бризбейн, твърдейки, че шофьорите на "Uber" не са обвързани със същите разпоредби и лицензионни такси като тях и следователно незаконно подкопават бизнеса им. Докато таксиметровите шофьори стачкуваха обаче към услугата се насочиха хиляди клиенти.

Протестиращи се събират пред ВАС в сряда в подкрепа на Uber

В социалните мрежи се организира протест срещу решенията на Върховния административен съд (ВАС) и на Комисията за защита на конкуренция...

В Канбера лицензионните такси за такситата ще бъдат намалени наполовина през 2016 г. и след това - още наполовина през 2017 година, посочиха властите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия