Кандидат-президентът на демократите в Тайван ядоса Китай с думи за запазване на статуквото

1320
Кандидат-президентът на демократите в Тайван ядоса Китай с думи за запазване на статуквото
Снимка: Getty Images

Вицепрезидентът на Тайван и кандидат за държавен глава Лай Чинг-те от Демократичната прогресивна партия (ДПП) подчерта важността на това да се запази статуквото спрямо Китай. В интервю за Bloomberg, публикувано миналата седмица, той обясни на американската публика темата със суверенитета на демократично управлявания остров.

Лай Чинг-те е за независимост и за по-засилени връзки със САЩ, а в момента готви кампанията си за президентските избори в Тайван през 2024 г.

Лай заявява, че е готов да говори с Китай, стига да има "равнопоставеност и достойнство". Той доразвива тази фраза, като подчертава, че основата на отношенията е в суверенитетът на Тайван. Лай смята, че "Тайван вече е суверенна, независима държава, наречена Република Китай. Тя не е част от Китайската народна република. Тайван и Китай не са подчинени една на друга. Не е необходимо да се обявява независимост".

Още: САЩ зове Китай да спре натиска над Тайван

Това означава, че призивът на Лай за "равнопоставеност и достойнство" в отношенията с Китай се основава на това Китайската народна република да се отнася към Тайван като към равноправен суверен, анализира Институтът за изучаване на войната (ISW). Китайската комунистическа партия (ККП) никога не е била склонна да изпълни това условие, нито пък се е срещала с действащ лидер на демократите в Тайван.

Реакцията на Китай

Отделно, ККП и партията КМТ представят Лай като радикален деец за независимостта на Тайван. Те представят партията му като работеща за подкопаване на съществуващото статукво.

Говорителят на Службата по въпросите на Тайван на Китайската народна република Джу Фънлиан направи изявление в отговор на интервюто, в което заяви, че Лай е "смутител на спокойствието" и че неговите "аргументи са пълна лъжа".

Още: Китайски министър в Русия: Потискането на други държави ограничава правото им на независимост

Политическият спектър в Тайван е разделен основно между Демократичната прогресивна партия (ДПП) и "Гоминдан" (КМТ) - най-старата партия в Азия, която действа в Китай и Тайван. ДПП като цяло подкрепя тайванската автономия, тайванската идентичност и скептицизма към Китай. KMT е за по-тесни икономически и културни отношения с Пекин, както и за по-широко придържане към китайската идентичност.

Политическият спектър в Тайван

От 2016 г. насам ДПП под ръководството на президента Цай Инуън контролира президентството и законодателната власт. В този цикъл на президентските избори се включва и кандидатът на Тайванската народна партия (ТНП) Ко Уен-дже, който оформя своето движение като алтернатива на ДПП и KMT. Нормално е на тайванските президентски избори да има кандидати от трети партии, но никой от тях никога не е печелил.

Още: В Тайван идват избори, а китайските комунисти вече се намесват с любопитни методи

Президентските и парламентарните избори в Тайван ще се проведат на 13 януари 2024 г., а новият президент ще встъпи в длъжност през май 2024 г. Кандидатите за президент могат да спечелят изборите с обикновено мнозинство.

Още: Китай си измисли нов повод да увеличи агресията срещу Тайван

Опонентът на Лай говори за ядрена енергетика

Кандидатът за президент на КМТ Хоу Юи-их набляга на политиката в областта на ядрената енергетика като средство за повишаване на авторитета си в областта на националната сигурност. Хоу обеща да рестартира двете изведени от експлоатация атомни електроцентрали в Джиншан и Куешон и да възобнови поддръжката и проверките за безопасност на двата обекта. Той също така обеща да удължи срока на експлоатация на единствената останала действаща централа в Мааншан.

Освен това Хоу заяви, че ще преразгледа решението за прекратяване на изграждането на четвърта атомна електроцентрала в Лунгмен. Тайван спря строителството на обекта през 2014 г. след години на политически, правни и регулаторни забавяния. Като част от обосновката си за използването на ядрената енергия Хоу посочи и необходимостта от поддържане на стабилни енергийни доставки като наложителен въпрос на националната сигурност. Той косвено разкритикува енергийната политика на управляващите демократи.

Още: Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия