Китай е вече втори в света по размер на лозарските площи

4875
Китай е вече втори в света по размер на лозарските площи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Китай вече е на второ място след Испания по лозарски площи, измествайки Франция на трето място, сочат данни на Международната организация по лозарство и вина.

Според тях от 2014 г. Китай има 799 000 хектара земя, посветени на лозарството, докато Испания разполага с 1,02 млн. хектара. Въпреки това обаче Франция остава най-големият производител на вина в света, произвеждайки 47 млн. хектолитъра през изминалата година. Страната също така е изкарал и най-много от продаването на виното си в чужбина – 7,7 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Американският пазар пък се оказва най-големият консуматор на вино, поглъщайки близо 31 000 хектолитъра, следван от Франция и Италия. Най-много вино се внася в Германия, Великобритания и САЩ, където общата търговия се оценява на 26 млрд. Евро.

Китай се превърна в един от ключовите играчи в лозарския сектор, след като вече 11% от територията му е заета от лози. За сравнение този процент е бил едва 4 през 2000 г.

"Има плантации от десетки, дори стотици, хиляди хектара, създадени с китайски пари, но използвайки чуждестранни експертизи за лозарство от Австралия, САЩ, Испания, Франция и Италия", каза ръководителя на Международната организация по лозарство и вина Жан-Мари Ауран. Според него много млади китайци пътуват в чужбина, за да се обучават в бизнеса с винопроизводството, като Китай в момента развива свои собствени центрове за подготовка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com