Китай намалява митата на 1 400 стоки и някои марки автомобили

1383
Китай намалява митата на 1 400 стоки и някои марки автомобили
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Китай намаляват значително вносните мита на 1 400 стоки за всекидневна употреба, както и на автомобили и резервните части към тях.

Мярката влиза в сила от 1 юли. За нея съобщи първо председателят на КНР Си Дзинпин на Азиатския икономически форум през април 2018г.

САЩ планира да ограничи китайските инвестиции в американски технологии

Американският президент Доналд Тръмп смята да забрани на много китайски компании да инвестират в технологични предприятия в САЩ. Той ис...

Според решението от 1 юли се намаляват митата за автомобили от 25 % и 20% на 15%. Вносните мита за части падат до 6% от първоначалните 8, 10, 15 и 20%.

При стоките за широко потребление средната тарифна ставка за дрехи, обувки, спортни стоки, кухненски съдове ще бъде понижена от 15.9% на 6.9%, а на битова техника, по-конкретно перални и хладилници – от 20% на 8%.

След като бе съобщено за намаляването на митата, чуждестранните производители на коли, в това число Mercedes-Benz, BMW, Lexus, Lincoln, Audi обявиха, че ще понижат цените на своите автомобили в Китай. Според данните, които предоставя агенция „Синхуа“ през 2017 г. средният обем на продажбите на вносни коли на китайския пазар е едва 4% от общия обем, така че намалението ще има ограничен ефект.

Експертите прогнозират, че намаляването на митата е добър сигнал за разширяването на вноса, което ще помогне на китайския пазар да се разнообрази с новите вносни стоки. То може да окаже и благоприятно влияние върху производствения сектор. Конкуренцията може да накара китайските производители на повишат качеството на своите продукти и услуги.

Китай осъди на смърт 10 наркотрафиканти

Китайски съд в провинция Гуандун осъди на смърт чрез разстрел 10 души, признати за виновни в производството, транспорта и продажбата на...

Намаляването на вносните мита идва на фона на продължаващия търговски конфликт със САЩ, по отношение на които от 6 юли се въвежда повишение на вносните мита.

На 15 юни САЩ обявиха, че въвеждат вносни мита от 25% на вноса от Китай с обем от 50 млрд. долара годишно. В разпространена декларация на американския президент се казва, че Вашингтон ще въведе допълнителни вносни мита, ако Пекин отговори на повишението.

Независимо от това китайските власти незабавно обявиха, че въвеждат 25% вносно мито на 659 вида стоки внос от САЩ за сума от 50 млрд. долара. Вносни мита за 545 стоки на стойност около 34 млрд. долара започват да действат от 6 юли, а влизането в сила на мярката спрямо останалите стоки ще бъде обявено по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com