Разпадаща се империя: Кой как вижда войната в Русия и какво планира Путин

14842
Разпадаща се империя: Кой как вижда войната в Русия и какво планира Путин
Снимка: Getty Images

"Като цяло в момента руското общество е дълбоко разделено. Говорим за страна с невероятно ниско ниво на междуличностно доверие, изключително ниски нива на интерес към политиката и особено на политическа ангажираност, на вяра в способността да се влияе на политиката". Това обяви в интервю за изданието ips-journal.eu руският политолог Григорий Юдин.

Юдин счита, че преобладаващите настроения в руското общество са страх, несигурност и отчаяние. Според него, на тази база се определя отношението на руснаците към войната в Украйна и най-общо са формирани три групи в руското общество.

"Първата група подкрепя войната. Това са хора, които твърдо вярват и често са свързани с военните. Те подкрепят армията с пари. Много от тях призовават за повече бруталност, повече агресия. Това е малцинство - между 15 и 20 процента", казва политологът.

Политологът счита, че гласът на въпросните хора се чува извънредно силно заради изкривената руска медийна среда. "Повече или по-малко, това е на практика единственият глас, който може да се чуе", казва Юдин.

На второ място е друга група, също малцинство. Това са руснаците, които считат тази война като несправедлива и са отвратени от нея, а също така виждат фатална грешка, която ще донесе много страдания на Русия, казва той. "Това малцинство е малко по-голямо от споменатото преди това, но оценката ми е приблизителна", смята политологът.

Третата група според него е по средата - опитва се да не следи случващото се и да го отблъсне. Последната категория е тази, която представлява преобладаващото мнозинство. И тази среда по принцип е готова да се съгласи с всичко, което се случва. Това е доминиращата нагласа, защото възможността да се повлияе на ситуацията е почти нулева.

Още: Благослав Михайлов: Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак (ВИДЕО)

Други разделения в руското общество

"Може би най-яркото е разделението между поколенията. Войната се подкрепя от старите, от възрастните хора, които искат света, който руският елит предлага. Възприемането на войната и на ситуацията е много различно от поколение на поколение", казва Юдин.

Второто разделение е разделението по отношение на доходите. Това е не само войната на старите, но и войната на богатите.

"По принцип това е война на хората, които няма да умрат в нея. Старите хора са за пълна мобилизация, но те няма да отидат на тази война, а ще изпратят децата си. Същото се отнася и за качеството на живот. Богатите няма да загинат. Те просто ще изпратят бедните. Тези разделения създават много напрежение. На този етап тези напрежения са потиснати заради войната, но те определено съществуват", смята политологът.

Според Юдин Русия представлява умираща империя. "Можете да видите това, защото тя по принцип не предлага нищо на районите, които иска да контролира. Единственото нещо, което предлага, е идеята за връщане на Съветския съюз, което по същество е фантазия", казва той. Няма никакви цивилизационни проекти. Именно това я прави напълно непривлекателна за украинците, а и за други държави. И именно това я кара да вярва единствено в силата - "ако те не искат да бъдат там с нас, ние просто ще ги принудим, вместо да им предложим нещо". И в този смисъл това е една много крехка империя. Повече или по-малко ясно е, че начинът, по който империята трябва да приключи, не е непременно да се разпадне, а да се умъртви имперската идея и Русия да се превърне в република. Това се случи в Германия, това се случи и във Франция. Това е обичайният начин да се преодолее имперската идея.

На въпроса защо средностатистическият руснак е толкова безразличен към политиката Юдин отговаря следното:

"Защото политизацията се случва, когато има възможност за политически действия, а в Русия тя е нулева. Никой в Русия не вярва, че може да повлияе на някакви събития. Политизацията означава колективно действие, защото политиката е свързана с колективи, със солидарност. Възможността за това е нулева. А режимът, който го е изградил, винаги е унищожавал всякакви форми на солидарност в Русия. Всякакъв вид колективни действия са потискани и дискредитирани. В резултат на това здравият разум е, че човек трябва да се грижи само за себе си", казва той, цитиран от Dir.bg.

Военната мобилизация отразява, но и засилва споменатите различия в обществото. Тя е селективна и целенасочена. Тя е удря хората, които са най-бедни - не само икономически, но и социално. За да избягаш или да се скриеш, трябва да имаш пари и връзки. Повечето хора не разбират, че огромното мнозинство от руснаците никога не са били в чужбина. 70% никога не са имали международен паспорт.

Но има и финансов стимул да за присъединяване към армията. Повечето от тези хора никога не биха спечелили такива пари, ако работят нещо друго. Немалка част от тях разбират, че вероятно ще умрат. Но дали животът им си заслужава да бъде изживян? За много от тях отговорът е "не". Много от местата, откъдето ги набират, са такива, че сякаш вечно са живели във война. Така че тази комбинация от страх, от липса на ориентация, от възможността все пак да спечелиш пари, ако оживееш (а всеки вярва, че него няма да го застигне куршумът), е това, което кара хората да избират армията.

Още: Почина Глеб Павловски - политологът, който бе съветник на Путин, но му стана враг

Докога ще има война?

Войната е за това, че Украйна е суверенна държава, казва още Юдин. Идеята да се принудят украинците да седнат на масата за преговори е покровителствена. Тя означава косвено приемане на идеята на Путин, че Украйна не е суверенна държава, че някой друг ще диктува условията. Путин се е задъбал в убеждението си, че Украйна не съществува. Това е нещото, което хората не разбират. Преговорите и възстановяването на отношенията между страните обаче са необходими и всъщност неизбежни. Но за да направим това, трябва да премахнем преградата: Хората в Кремъл, които разрушават отношенията между близки в културно отношение групи. След това определено има нужда от преговори.

"Мисля, че Володимир Зеленски го казва много ясно: Няма да има преговори с това ръководство, но ще има преговори със следващото руско правителство. Ще се наложи да се възстановят отношенията. И разбира се, от наша страна ще са необходими много усилия за това".

Докато Путин е на власт, войната ще продължава и ще се разраства. За Путин тази война не е свързана с Украйна. Това е война за възстановяване на империята. А империята определено включва страните от Варшавския блок. И тъй като той не вярва в неутралитета, разбира се, целта не е тези страни да станат неутрални, а да се върнат в руската сфера на влияние. Това включва и Източна Германия. Ако той успее, това няма да приключи в Украйна. Молдова вече ясно фигурира във военните планове на тази операция. Само че тази операция се проваля с гръм и трясък. Ако руските военни бяха превзели Одеса, Молдова щеше да бъде нападната. Това е само началният етап на тази огромна война, която Путин отприщва. Неговото виждане и това на създадения от него елит е за неизбежна война със Запада, с НАТО. Те не я възприемат като война по избор, каквато тя, разбира се, е. Ако в Украйна Путин успее, войната определено ще отиде по-далеч от Запада.

За Путин нещата стоят така - никой няма да рискува да започне ядрена война заради Полша, Литва или Естония. Не казвам, че това е план, който ще проработи. Не вярвам в това. Но явно е план, който трябва да се има предвид като стратегия на Путин, казва още Юдин.

Още: Зеленски: Путин няма да издържи още 10 г. война срещу Украйна, той ще умре (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа