Китай се свързва със САЩ чрез жп линия?

28298
Китай се свързва със САЩ чрез жп линия?

Докато в България се чудим ще успее ли БДЖ някога да се измъкне от кризата, по света планират мащабни и модерни иновации по отношение на жп транспорта. Китай планира да се свърже със САЩ чрез високоскоростен железопътен транспорт, като част от линията (13 000 км) ще минава под вода, пише The Beijing Times, цитиран от Стандарт Нюз.

Линията "Китай - Русия - Съединените щати", предложена от Китайската академия на инженерите, ще започва от североизточната част на Китай, нагоре през Сибир, през Беринговия проток до Аляска и надолу през Канада, преди да достигне САЩ.

Китайски банки забраниха търговията с биткойни

Две от големите китайски банки са забранили на клиентите си да използват сметките си при тях за търговия с биткойни (bitcoins), съобщав...

Влакът ще се движи със средна скорост от 217 км. в час, но все още обаче не ясно дали властите в Русия, САЩ и Канада са дали съгласието си за мегапроекта.

Медиите в Китай коментират обаче, че този проект е добра алтернатива на въздушния транспорт. Идеята е влакът да минава и под вода през тунела между Русия и Аляска под Беринговия проток, който вече се изгражда. Ако бъде реализиран този проект той ще е с 3701 км. по-дълъг от Транссибирската железница, която в момента прави най-дългото пътуване в света с влак.

За пресичането на Беринговия проток е необходим почти 200 км подводен тунел.

Макар все още нищо да не е сигурно, се предполага, че Пекин ще финансира проекта, особено след като Китай в момента е лидер във високоскоростните влакове.

Китай става световна икономика №1 тази година

Китай ще надмине САЩ по размер на икономиката още тази година, сочи доклад на Световната банка, публикуван във "Файненшъл таймс", пре...

Страната е изградила най-дългата мрежа от бързи влакове в света с повече от 9977 км. железопътни линии.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com