Китайски адмирал предупреди САЩ за опасност от война

5916
Китайски адмирал предупреди САЩ за опасност от война

Китайският адмирал У Шенли предупреди САЩ за опасност от провокации в района на спорни острови, съобщава Синхуа.

По време на преговори по видеовръзка с главнокомандващия на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън, У Шенли заявил, че "опасните и провокативни действия на американските кораби заплашват суверенитета и сигурността на Китай и вредят на мира и стабилността в региона".

Обама загрижен заради териториалните претенции на Китай

Президентът на САЩ Барак Обама изрази загриженост относно териториалните претенции на Китай към Южнокитайско море, отбелязвайки, че ус...

Също така той предупредил, че КНР "ще се наложи да вземе всички необходими мерки, за да подсигури суверенитета и сигурността на страната", ако САЩ продължават своите операции в спорните води и не вземат под внимание притесненията на Пекин.

В същото време западни медии и агенции, цитирайки този диалог, са изложили думите на Шенли съвсем различно. Според тях адмиралът е заявил: "Ако САЩ продължават опасните си и провокативни действия, това сериозно ще усложни ситуацията в района на съприкосновение на силите на двете страни по море и въздух и дори малък инцидент от такъв род може да разгори война."

Тъй като видеозаписът от преговорите не е публикуван, е невъзможно да се установи чия версия е близо до истината.

Разрушителят на ВМС на САЩ USS Lassen във вторник, 27 октомври, извърши поход към спорните острови в Южнокитайско море. Както твърди Пекин, в хода на своята мисия корабът поне веднъж без разрешение е навлязъл в териториалните води на Китай – именно в пределите на зоната от 12 мили около един от изкуствените острови, създадени от китайците в спорния риф.

САЩ и Китай ще сключат споразумение в областта на дигиталната сигурност

Съединените щати и Китай в последните седмици водят спешни преговори в сферата на дигиталната сигурност и имат намерение скоро да склю...

САЩ признават този факт, но заявили, че не го смятат за нарушение на международното морско законодателство, тъй като не признават правата на Китай за създаване на изкуствени острови в спорната акватория.

Китай започна създаването на изкуствени острови в спорните акватории през юни 2014 година. За тези области в Южнокитайско море претендират Япония, Китай, Тайван, Малайзия, Филипините, Бруней и Виетнам. Най-напрегната е ситуацията около рифа Скарбъро и архипелага Спратли, за който се смята, че е богат на нефт и газ.

Освен това островите от архипелага имат стратегическо значение – самолетните писти, които строи там Китай, съществено ще засилят китайските позиции в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com