КНДР изстреля ракета, която прелетя над Япония

8195
КНДР изстреля ракета, която прелетя над Япония
Снимка: Getty Images/Guliver

Изстреляна от Северна Корея ракета прелетя около 2 700 км, включително преминавайки над Япония, а траекторията на полета ѝ е достигнала 550 км. Това съобщиха южнокорейските военни, цитирани от агенция Йонхап, предаде БГНЕС.

С помощта на системата за незабавно оповестяване J-Alert стана ясно, че севернокорейската ракета е паднала в Тихия океан на 1180 км. източно от нос Еримо на остров Хокайдо. По предварителни данни ракетата, преди падането си, може да се е разпаднала на три части. Не е регистрирано падане на обекти на територията на Япония.

САЩ тестваха междуконтинентална ракета и забраниха пътуванията до Северна Корея

Американските военни проведоха тест на невъоръжена междуконтинентална балистична ракета, съобщиха официални лица, само няколко дни след...

Японските власти не са издали заповед за сваляне на ракетата, тъй като не е имало заплаха за сигурността на страната, каза на пресконференция генералният секретар на японския кабинет Йосихиде Суга. Япония разполага с двустепенна система за противоракетна отбрана. Снабдените със системата Aegis кораби имат на въоръжение ракети-прихващачи SM-3, които трябва да свалят балистична ракета в средната част от нейната траектория. Ако това не стане, се задейства втора степен на ПРО с използване на системи Patriot PAC-3, които трябва да свалят балистичната ракета в крайния етап на траекторията й.Обхватът на тази система не превишава няколко десетки километра.

Японският премиер Шиндзо Абе нарече случилото се поредно предизвикателство от страна на Пхенян "безпрецедентно и много опасно". Правителството на Япония свика извънредно съвещание на Съвета за национална сигурност. Данните за полета на ракетата се анализират и от американски и южнокорейски военни. Движението на високоскоростните влакове в Япония бе временно спряно в североизточната част на страната. След проверка на системите за сигурност, то е било възстановено. По данни на двата основни японски авиопревозвача All Nippon Airways (ANA) и Japan Airlines (JAL), изстрелването на тази ракета не е повлияло на въздушния транспорт.

КНДР може да е провела изпитание на балистична ракета със среден обсег „Хвансон-12“, каквато по-рано заплашваше да пусне в района на тихоокеанския остров Гуам, където са разположени американски военни бази. Такова мнение изрази бившият командващ флота на японските сили по самоотбрана Йодзи Кода по тв канала NHK.

Пентагона потвърди, че ракетата е прелетяла над територията на Япония. В съобщението се подчертава, че няма опасност за сигурността на Северна Америка. Говорителят на американското военно ведомство полк. Роб Манинг съобщи, че в момента се правят анализи на полета на ракетата.

КНДР е изстреляла няколко ракети с малък обсег

Военните в Южна Корея са засекли почти едновременно изстрелване на няколко ракети с малък обсег от севернокорейската провинция Канвондо...

Във връзка с този инцидент Шинзо Абе заяви, че Япония ще вземе всички необходими мерки за сигурността на населението. Говорител на японското правителство заяви, че това е "сериозна заплаха за страната". В крайна сметка Токио поиска извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН, като възнамерява да поиска по-нататъшно засилване на натиска над Северна Корея. А Абе и американският президент Доналд Тръмп обявиха, че са се договорили да засилят натиска върху Северна Корея във връзка с поредната провокация на Пхенян.

Правителството в Сеул също моментално свика извънредно съвещание на Съвета за национална сигурност.

Инцидентът идва дни, след като Северна Корея извърши поредно предизвикателство като изстреля няколко балистични ракети с малък обсег.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com