Кой организира преврата в Турция? (ВИДЕО)

5459
Кой организира преврата в Турция? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Бивш главнокомандващ турските Военно-въздушни сили (ВВС) призна, че е организирал преврата

Генерал Акън Йозтюрк e заявил пред прокурори: „Аз започнах действията с цел извършване на преврат”.

Полицията отрече да се готви нападение срещу парламента в Анкара

Турската полиция опроверга информацията за готвено нападение срещу парламента в Анкара и за евакуацията на хора от сградата на меджлиса...

Йозтюрк бе главнокомандващ ВВС през периода 2013 до 2015 година.

Първоначално Йозтюрк отричаше да е замесен в опита за сваляне на правителството, предаде Анадолската агенция.

По-късно той отново е заявил: „Не съм аз този, който е планирал или е ръководил опита за преврат, предприет на 15 юли и аз не знам кой е направил това“. Това потвърди Йозтюрк, цитиран от агенция Reuters, на която пък се позовава телевизия NTV.

Така в крайна сметка не става ясно от думите на бившия висш военен дали той стои, или не зад подготовката и реализацията на опита за военен преврат в южната ни съседка.

Междувременно духовният водач на движение „Хизмет“ Фетхуллах Гюлен, заяви в интервю, че не се страхува за своята лична сигурност, макар че е бил предупреден.

Калфин: Случилото се в Турция е резултат от свръхконцентрация на власт

Това, което се случи в Турция, показва резултата от свръхконцентрация на власт и поляризация на обществото. Това каза бившият външен м...

Гюлен каза, че по-рано е живеел спокойно в обикновена „дървена къща“, а сега се е преместил в „сграда със стоманена конструкция“, след като негови симпатизанти са го предупредили за опасностите, на които е изложен. „Затова сега съм тук, иначе си имах скромно помещение... Но и тук си имам една стая, според моите разбирания“, каза той.

„Преди повече от 20 години по време на една конференция се обявих за демокрация и тогава бях атакуван от сегашните проправителствени медии. И заявих, че трябва да вървим по пътя на демокрацията и пътят назад е невъзможен. Същото мисля и за републиканския строй. И преди тях бях за републиканския строй. Тогава те бяха против демокрацията и говориха срещу секуларизма“, подчерта Гюлен, отговаряйки на журналистически въпрос за своите опасения за бъдещето на демократичния строй в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган не би приел мое послание, а би го възприел като обида, заяви Гюлен. Той отбеляза, че през последните дни по негов адрес управляващите в Турция са изговорили много неверни неща.

По-рано стана ясно, че турското Министерство на финансите е уволнило 1500 служители по подозрения, че са свързани със структури на Фетхуллах Гюлен.

Междувременно във връзка със ситуацията в Турция, дойде послание от Европейския съюз.

Властите извършват обиски във ВВС базата в Инджирлик

Двама действащи прокурори, съпроводени от полицаи, извършват обиски в турската ВВС база Инджирлик, съобщи Анадолската агенция. Базата ...

"Евросъюзът категорично осъжда опита за преврат в Турция, но призова Анкара „да проявява сдържаност и да спазва правата на човека“ при възстановяването на конституционния ред".

Това се казва в документ, приет на заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри, което бе посветено на Турция, предава ТАСС.

Европейският съвет „призовава турските власти, полицията и силите за сигурност към сдържаност“. „Всички действия трябва да бъдат насочени към предотвратяване на насилието и към възстановяване на спокойствието“, отбелязва се в документа.

Евросъюзът призовава Анкара да спазва конституционните права на гражданите и международните си ангажименти, особено по "Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, включително протокол 13 за отмяна на смъртното наказание". Европейският съвет напомни, че "отмяната на смъртното наказание е ключово положение в европейското законодателство".

Actualno.com припомня, че в нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен.

Простреляха зам.-кмет на Истанбул в главата

Зам.-кмет в Истанбул е бил прострелян в главата и се намира в критично състояние. Неизвестен нападател е стрелял по заместник-кмета на ...

По последни данни, обявени от министър-председателя Бинали Йълдъръм, са загинали 208 души, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават, пише още БГНЕС.

Турските власти твърдят, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта.

През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието. Самият Гюлен, който в момента живее в САЩ, отхвърли обвиненията на Ердоган за свое участие в опита за преврат.

Турция поиска от САЩ да й предаде Гюлен и дори заплаши с преразглеждане на приятелските си отношения с Вашингтон, ако това не се случи. Държавният секретар Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за неговото екстрадиране.

ВИЖТЕ ВИДЕО
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com