Комисия на ООН де факто обвини Израел в престъпления срещу човечеството

3704
Комисия на ООН де факто обвини Израел в престъпления срещу човечеството
Снимка: Getty images/Guliver

Има доказателства, че Израел е извършил престъпления срещу човечеството в реакцията си срещу протестите в Ивицата Газа през 2018 гodina, тъй като снайперисти са се целили в деца, здравни работници и журналисти, показва проучване на ООН, цитирано от БГНЕС.

"Израелските войници са извършили нарушения на международните човешки права и закони. Някои от тези нарушения се считат за военни престъпления, а други за престъпления срещу човечеството”, заяви Сантяго Кантон, ръководител на Независимата комисия за ранените в протестите в Окупираната палестинска територия.

Петъчните протести по границата на Ивицата Газа взеха още една жертва

Протестите, които палестинците организират всеки петък от месец март насам по границата на Ивицата Газа с Израел взеха още една жертва,...

Разследването е започнато от Съвета на ООН за човешките права, като целта му е да се види дали има потенциални нарушения от началото на палестинските протести на 30 март 2018 г. до 31 декември.

"Повече от 6 000 демонстранти са били застреляни от военни снайперисти, седмица след седмица на мястото на протестите”, казва още Кантон. "Комисията откри сериозни доказателства, които навеждат на мисълта, че израелските снайперисти са стреляли по журналисти, здравни работници, деца и хора с увреждания, като ясно са разпознавали, че те са такива", допълва той.

Освен това екипът на ООН отхвърли твърдението на Израел, че протестиращите са били там с цел да прикрият терористични действия. "Демонстрантите са били цивилни с ясни политически цели", се казва в изявлението.

"Въпреки сериозното насилие, комисията откри, че демонстриращите не са предприели бой или военно сражение", каза Кантон.

Бунт на 14 000 души край Ивицата Газа отне живота на шестима палестинци

Шестима палестинци са загинали в интензивни сблъсъци с Израелските сили за сигурност (ИСС) край Ивицата Газа. Това заявиха от Министерс...

Разследващите са направили 325 интервюта с жертви, свидетели, други източници и са прегледали повече от 8 000 документи. Те също така са гледали и снимки от дронове и други аудиовизуални материали.

"Израелските власти не отговориха на множеството запитвания на Комисията за информация и за достъп до Окупираната палестинска територия", посочи още Кантон.

От своя страна Израел абсолютно отхвърли разследването с мотива, че отговорът на военните е бил правилен. Освен това израелските власти определиха доклада като "враждебен, подвеждащ и предубеден".

"Израел изцяло отхвърля доклада. Никоя институция не може да пренебрегва израелското право да защитим територията и границите си от атаки", каза Кац.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com